10 godina Art Montenegra

Vrijeme leti kada radite na nečemu u čemu ste strastveni.


Na današnji dan prije 10 godina, naš tim je napravio prvi korak ka tome da više umjetnosti i kulture učini dostupnijom. Napravili smo skok u nepoznato ne znajući kuda će nas ovo putovanje odvesti. U protekloj deceniji bilo je mnogo iznenađenja, prekretnica, nepoznatih i zajedničkih iskustava.


Bilo je i osporavanja, da se ne lažemo.  Ali, o tome nećemo...


Kroz naša vrlo živa sjećanja možemo se osvrnuti na 2013. godinu kada smo, ispunjeni mladalačkom energijom i žarom za umjetnošću, mogli osjetiti svu njenu povezujuću snagu.
Od samog početka naš imperativ je bio ukloniti prepreke i stvoriti jednake mogućnosti kako bi se osiguralo da je kulturno i umjetničko obrazovanje dostupno svima. Jer svako ima pravo na obrazovanje i pravo da učestvuje i uživa u kulturnom životu zajednice. I čvrstog smo mišljenja da kulturno i umjetničko obrazovanje može unaprijediti jednakost i boriti se protiv rasizma, stereotipa i rodne diskriminacije i proširiti mogućnosti i izbore za sve, uključujući i najugroženije. 


Kultura je po nama komplikovana riječ. Ne slažu se svi sa onim što ona znači. Za neke ljude to je umjetnost. Za neke je to sport. Za neke ljude to su zgrade oko nas, muzika u kojoj uživamo, hrana koju jedemo ili jezici koje koristimo da međusobno komuniciramo.


Odlučili smo da ne želimo previše izbliza definisati što znači kultura jer znamo kakav je osjećaj biti definisan. A definicije su nas sputavale i predugo nas sputavaju na ovom podneblju.


Razumijemo da je kultura sve; to je način na koji živimo svoje živote; to je naše mjesto u svijetu i kako to mjesto u svijetu izražavamo. Svjesni smo da je sloboda izbora ko smo i kako ćemo oblikovati svoj život.


Za sve to je potrebna velika hrabrost, malo strpljenja i puno kreativnosti, ali mašta je dar, a akcija odgovornost!


Umjetnost i kultura predstavljaju jedno od rijetkih područja u našem društvu gdje se ljudi mogu okupiti kako bi podijelili iskustvo čak i ako svijet vide na radikalno različite načine. 


Umjetnost nam omogućava da razumijemo, umjetnost inspiriše, umjetnost povezuje.


Izuzetno nas raduje što projekat Art Montenegro ujedinjuje i donosi u naše živote dobro u njegovom najširem smislu: od novih interakcija do iskrenih i dugogodišnjih prijateljstava, doživljavanja kulturnih različitosti i, na kraju, uzbudljivog poticaja da ovo prelijepo parče svijeta ima šansu da svoje umjetničko i kulturno blago prezenzuje svijetu na najdostojanstveniji način. 


10 godina kasnije, cilj je isti:


Svijet je gladan kulture i umjetnosti i mi nastavljamo našu misiju!

S poštovanjem,


Ivan Jovović - glavni i odgovorni urednik

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Život je težak - Scott Peck
Previous

Život je težak - Scott Peck

Leave review
“Put kojim se rjeđe ide“ je Pekovo najpoznatije ob...
Read More
Sedmi Tivat World Music festival
Next

Sedmi Tivat World Music festival

Leave review
Treći dan festivala počinje takođe na stejdžu "Gu...
Read More