50 godina od smrti Petra Lubarde

Pedeset godina nakon smrti jednog od najznačajnijih crnogorskih slikara 20. vijeka i stvaraocu koji sa pravom pripada redu velikana svjetske umjetnosti, suočavamo se s pitanjem u kojoj mjeri smo sačuvali od zaborava njegov lik i djelo. 

Ono što je činjenica je decenijsko zanemarivanje djela ovog uvaženog slikara od strane stručne javnosti i nadležnih institucija iz oblasti kulture u Crnoj Gori. 
„Svi silni utisci koje sam upijao požudnošću, instinktom sirove i naivne prirode gomilali su se u meni i spleli u čudno klupko. Kad sam se smirio, počeo sam da slikam za svoj groš, prema svojoj ćudi. To je bilo moje učenje. U njemu sam sam sebi bio učitelj. Niko na mene nije vršio uticaj. Moje neznanje sačuvalo me od podražavanja bilo koga. Slikao sam isključivo vođen svojim instinktom. A moj najveći učitelj bila je zapravo Crna Gora.“ – Petar Lubarda

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
MIT O MODI Dimitrija Popovića
Previous

MIT O MODI Dimitrija Popovića

Leave review
Inspirisani radovima ciklusa „Mit mode“ na otvoren...
Read More
Nagrade Petra Lubarde
Next

Nagrade Petra Lubarde

Leave review
Pa da idemo redom: Grand Prix na Svjetskoj izložb...
Read More