Bjeline Cvetka Lainovića

Evropski likovni kritičari su ga smatrali jednim od najboljih minimalista, kao i vrhunskim portretistom, koji je uradio čak 10.000 portreta.

Ko god bi ušao u njegovu kuću, Cvetko bi ga portretisao. Portrete u olovci nikome nije naplatio, a kako nije bio materijalista, nije mario ni koliko će dobiti za one koje je radio u ulju. Bio je srećan da nekom učini zadovoljstvo i pokloni mu portret. Imao je ogromno srce i bio veliki kavaljer.
Portrete je počeo da radi sa 10 godina, kao dječak, i to se pročulo po Crnoj Gori, pa su Milo Milunović i Petar Lubarda tražili da pred njima slika. Bili su oduševljeni.
Kada je radio portrete sve vrijeme bi pričao sa svojim modelom: Smatrao je da portret mora da bude autentičan. Ulazio bi u dušu čovjeka, čitao misli, karakter...

"Tek negdje oko pedesete počele su da mi se slažu kockice i da dobijam veoma jasnu sliku svega oko sebe. To je bilo poslije jednog pokušaja samoubistva, poslije nesrećnog razvoda, posle strahovite samoće, kad mi se niko živ nije javljao, kamoli da mi je ko došao.
I mislim da mi je od tog očaja, ako je to očaj, jer čovjek se na kraju na sve navikne, počelo da biva jasno da u ljudima ima mnogo zla i da su Grci rekavši "Govori i misli o svakome ružno, pa nećeš pogriješiti", bili u pravu. Srećom, mene je spasio moj zanat da ne padnem u očaj, očaj nekoga ko je shvatio.''

Cvetko Lainović je rođen 1931. u Podgorici, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Slikarstvo je studirao u Ljubljani i Zagrebu. Diplomirao je 1954. godine u klasi profesora Mišea i K. Hegedušića.. Takođe je diplomirao i matematiku na Pedagoškoj akademiji u Nikšiću 1967. godine.
Bio je član ULUCG-a (Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore) od 1956. i ULUS-a (Udruženja likovnih umetnika Srbije) od 1970.

Samostalno je izlagao 75 puta, od toga 25 puta u inostranstvu. Samostalno je izlagao u: Njujorku, Parizu, Rimu, Štokholmu, Ženevi, Amsterdamu, Briselu, Kairu, Vašingtonu, Palermu, Firenci, Rabatu, Moskvi, Podgorici, Cetinju, Beogradu, Zagrebu, Novom Sadu, Budvi, Rijeci, Kotoru, Svetom Stefanu, Herceg Novom, Baru, Valjevu, Vršcu, Beloj Crkvi, Smederevskoj Palanci, Kragujevcu, Aleksincu, Prokuplju, Subotici, Kopaoniku, Lazarevcu, Pljevljima, Kolašinu…
Grupno je izlagao nekoliko stotina puta, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.
Tri puta izlagao na Jesenjem pariskom salonu po njihovom pozivu, što se smatra posebnom privilegijom!

U širokoj lepezi savremenog likovnog izraza Cvetko Lainović predstavljao je umjetnika koji je slikarstvo tretirao na tradicionalni način. Njegova umjetnost se izdvajala po osobenoj formalnoj i metafizičkoj strukturi. Bio je poznat po krajnjoj svedenosti poteza na bijeloj pozadini i uprošćenom crtežu. Jedinstven po stilu, njegovi radovi su bili prepoznatljivi po slojevitoj fakturi radova, koji su predstavljali uzbudljivu nemirnu površinu, iz koje su isijavale nijanse hladnih plavičastih tonova.

Beogradskim slikarskim krugovima još uvjek kruži anegdota kako je tokom jednog druženja u Maderi, kao odgovor na kritiku kolege da se ne bi tako dobro snašao u realističnom slikarstvu, u nekoliko poteza nacrtao njegov portret. Postignuta sličnost i vrhunska preciznost uz istovremeno zadržavanje autentičnog pečata autora, ostavila je sve bez komentara.

Cvetko Lainović je zapaženo radio i kao profesor Gimnazije u Podgorici od 1955. do 1967 godine i ostao u izuzetno lijepom sjećanju učenika.


Objavio je 11 knjiga, sa temama: umjetnost, nebo, ljubav i samosaznavanje među kojima su: “Boje u noći”, “Stvari”, “Boja duše”, “Ostatak misli”, “Misao slike”, “Prije molitve” i “Svijetle sjenke”, “Stid od riječi”, “Monte des Monts”...

Tokom duge i plodne umjetničke karijere Lainović je dobio više nagrada, između ostalih su: nagrada povodom Oslobođenja grada Cetinja, Nagrada Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, 1954; Nagrada povodom oslobođenja grada Titograda,1969; Trinaestojulska nagrada, 1977; Nagrada Crne Gore za slikarstvo, 1997; Jugoslovenska nagrada Boža Ilić, 2000; Prva nagrada na Prvom bijenalu akta Marko Gregović, 2004....


Posljednji put je u Crnoj Gori izlagao 2003. godine, u okviru obilježavanja 10 godina rada Likovne kolonije “Grad na Tari” u Kolašinu.

Slike Cvetka Lainovića se nalaze u mnogim svjetskim galerijama i privatnim kolekcijama i veoma su cijenjene. Nedavno je jedno njegovo djelo na aukciji u Parizu dostiglo cijenu od 6500 eura.

Cvetko Lainović je umro u Beogradu, 23 aprila 2006 godine nakon kratke i teške bolesti.

“Često se sjetim one narodne poslovice da treba živjeti ne samo da se živi, nego da se ostavi neki trag o svom postojanju. Ja ostavljam trag. I onda se nadam da ću proći kao El Greko, koji je otkriven poslije 200 godina.“ - Cvetko Lainović

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Jackson Pollock - otac akcionog slikarstva
Previous

Jackson Pollock - otac akcionog slikarstva

Leave review
O slikarevom životu je 2000. godine snimljen film...
Read More
MADONNA – kraljica popa
Next

MADONNA – kraljica popa

Leave review
Confessions Tour, Madonina turneja sa do sada najv...
Read More