Crnogorski likovni salon „13. novembar“

Cetinjski likovni salon „13. novembar", danas  Crnogorski likovni salon „ 13 novembar“ je najstarija i najznačajnija likovna smotra u Crnoj Gori. 
Ovaj salon je u Jugoslaviji imao status kulturne manifestacije od posebnog značaja, a na njemu su izlagala i izlažu brojna poznata imena sa domaće, a svojevremeno i jugoslovenske umjetničke scene.

Na Cetinju od 1965. godine osnovan Likovni salon „13. novembar”, manifestacija koja je Cetinju davala obilježje jednog od jugoslovenskih likovnih centara. Nagrade Salona pripale su mnogim uglednim stvaraocima Jugoslavije i veoma su cijenjene. 


Godine 1965. grupa likovnih umjetnika, u želji da podstaknu stvaralaštvo tadašnje savremene likovne scene, osmislila je manifestaciju koja će njegovati  tradiciju likovne umjetnosti i prezentovati dostignuća, najprije crnogorskih umjetnika a kasnije i umjetnika sa ex Yu prostora.


Veliki crnogorski slikar Gojko Berkuljan je bio inicijator, jedan od osnivača i prvi direktor likovnog salona „13 novembar“. Od ove inicijative nastala je vrijedna kolekcija od preko 300 radova, koja se danas čuva u Narodnom muzeju Crne Gore.

Poznati crnogorski novinar, putopisac i publicista Slobodan Vuković prenosi sjećanje na razgovor sa Gojkom Berkuljanom:


U želji da doprinese oživljavanju i unapređenju likovnog života u Crnoj Gori, Gojko Berkuljan je inicirao pokretanje čuvenog Crnogorskog likovnog salona „13. novembar“, na Dan oslobođenja Cetinja. Bio je i prvi upravnik ove kultne manifestacije.


- Salon „13. novembar“ prerastao je u veoma ozbiljnu likovnu manifestaciju koja u posljednje vrijeme okuplja veći broj stvaralaca od ustaljene godišnje izložbe Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore - kazivao mi je Gojko Berkuljan. - Uložen je veliki, da se razumijemo, samo volonterski trud nas nekoliko entuzijasta da se to postigne. Nijesmo se libili da idemo u „prošnju“ za pare kojima se vršio otkup radova i od kojih su davane brojne nagrade. Traje to tako od početka. Smatram, međutim, da danas, baš zbog afirmacije koju je postigao Salon „13. novembar“, nema smisla da se i dalje najveći dio sredstava za njegov opstanak obezbjeđuje na stari način. Drugim riječima, kad neko radi, valja mu i pomoći. Mislim upravo na to da treba osigurati stalne izvore finansiranja ove institucije koja iz godine u godinu bilježi očigledan uspon...

Crna Gora, koja je krajem 60-ih bila kulturna provincija, već je krajem 70-ih imala kvalitetne kulturne sadržaje. Tako su, na primjer, u Crnoj Gori postojale 4 kulturne manifestacije jugoslovenskog karaktera. Najstarija je bila manifestacija Likovni salon „13. novembar“ na Cetinju. Okupljala je umjetnike iz svih jugoslovenskih republika i pokrajina, i od 1967. do 1980. godine na ovoj manifestaciji izlagalo je oko 500 umjetnika i izloženo je 887 radova.


Nagrade Salona pripale su mnogim uglednim stvaraocima Jugoslavije i veoma su cijenjene. Nakon izvjesnih prekida u radu manifestacija je obnovljena 2008. godine, pod imenom Crnogorski likovni salon 13 novembar.

 

Na ovom salonu su do sada izlagali brojni renomirani domaći i inostrani umjetnici, a svake godine žiri dodeljuje četiri priznanja – u kategorijama slikarstva, skulpture i grafike, kao i Gran pri Salona.


Među nagrađenim su velika imena: Miloš Vušković, Gojko Berkuljan, Vasko Lipovac, Vojo Stanić, Nikola Gvozdenović, Mirko Bulajić, Slobodan Puro Đurić, Dimitrije Popović, Miodrag Kusovac, Božidar Đurić, Đorđe Pravilović, Drago Đurović, Mijo Mijušković, Branko Miljuš, Dado Đurić, Dušan Brajović, Pavle Pejović, Dragan Karadžić, Slobodan Bobo Slovinić, Ratko Lalić, Milija Pavićević...

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
„Udovica“ - Gojka Berkuljana
Previous

„Udovica“ - Gojka Berkuljana

Leave review
Na otvaranju retrospektivne izložbe Gojka Berkulj...
Read More
Posljednje fotografije Fride Kalo
Next

Posljednje fotografije Fride Kalo

Leave review
Foto: Gisèle Freund Report
Read More