Dragoljub Đuričić i Cucka jeka

Kada se rodiš na Cetinju ne može da ti se dogodi da se rodio niko, već si rođenjem odmah neko!

I danas po svijetu kada kažem da sam rođen na Cetinju, ljudi me pitaju: “Života ti, koliko je to Cetinje, malo, malo pa se pojavi neko važan u bilo kojoj životnoj sferi? Pitaš ga odakle si, a on odgovara: ‘Sa Cetinja’!


"Cucka jeka" je bio muzički festival nastao iz prirodne potrebe da se vratimo korjenima, podsjetimo svog porijekla, istovremeno pokazujući da centar svijeta može biti i teško dokučiva tačka crnogorskog krša ako se u nju slije iskonska, iskrena energija.


Po mnogo čemu je “Cucka jeka“ bio specifičan festival, bubnjarski spektakl koji se održavao u cetinjskom selu “Kobilji do”, rodnom mjestu najpoznatijeg bubnjara sa ovih prostora Dragoljuba Đuričića, koji je bio organizator ovog događaja. Tokom godina svog postojanja „Cucka jeka“ je postao veoma posjećen festival tako da je ovo malo mjesto sredinom avgusta postajalo centar muzičkih događanja u Crnoj Gori.


Ambicija je bila da “Cucka jeka” u Kobiljem dolu preraste u međunarodni muzički kamp za bubnjare, u koji bi dolazila najpoznatija svjetska imena – da uče mlade, ali i da uživaju u autentičnom životu,  po istinskim zakonima prirode.

 

Evo kako je to izgledalo:

Dragoljub Đuričić bio je jedan od najpoznatijih bubnjara na prostorima bivše Jugoslavije pa i šire. Muzičar čiju bi karijeru mnogi poželjeli, svrstan je u premijerski "Rebound 4" katalog među najbolje bubnjare svijeta.

 

"Muzika je bazirana na ritmu, život je baziran na njemu. Ako srce ne otkuca tri puta u ritmu, četvrti put neće ni otkucati." D.Đuričić

 

Dragoljub Đuričić je rođen 1954. godine na Cetinju. Rano djetinjstvo i mladost proveo je u Herceg Novom, gdje je bio vrlo uspješan vaterpolista u vaterpolo klubu "Jadran".


Početak njegove muzičke karijere prati veoma zanimljivu činjenicu: na ispitu za ulazak u muzičku školu u Dubrovniku odbijen je zbog nedostatka talenta! 


Početkom 70-tih godina u Herceg Novom sa svojim školskim drugovima osniva prvu grupu pod imenom "The End", zatim grupu "Krune", da bi '72. se priključio već poznatoj grupi "Exodus". Krajem '72. godine osniva svoju grupu "Veritas" i vrlo brzo postaju poznati. 


1975. godine se seli u Beograd u želji za daljim napredovanjem. Priključuje se grupi "Ribelli" sa kojom nastupa po čitavoj SFRJ prateći gotovo sve popularne pjevače pop i rock muzike tog vremena ( Z.Pejaković, D.Prelević, K.Monteno, D.Popović, A.Dedić, G.Novak, L.Novaković, B.Veletanić, N.Knežević i mnogi drugi). 


1977. godine nastupa u grupi "Mama-Coco" na čelu sa Vladom Nikodijevićem i pjevačem Dadom Topićem. 1978. godine grupa "Mama-Coco" prati Zdravka Čolića na do tada a i poslije najvećoj turneji po SFRJ koja se zvala "Putujući zemljotres". Tada se snima i prvi muzički film tadašnje Jugoslavije "Putujući zemljotres".
Krajem '70-ih i početkom '80-ih godina, Đuričić je svirao prvo u "YU grupi" (2 godine), a zatim u "Leb i Sol" (6 godina). Ostvario uspešnu saradnju sa grupom Rolling Stones 1987. godine prelazi u hard rock grupu "Kerber" (3 godine), nakon čega se ponovo vratio u "Leb i Sol". 


U međuvremenu je sarađivao sa velikim brojem različitih – od svjetski najpoznatijih do alternativnih umjetnika. 
Snimio 70-tak albuma, što kao studijski muzičar, što kao član grupa u kojima je svirao. 
U karijeri je odsvirao više od 6000 koncerata na svim kontinentima sem Antartika. 


Od 1997. godine vođa je orkestra koji prati najpopularnijeg pjevača na balkanu Zdravka Čolića. 
Njegov prepoznatljivi način sviranja u kome uvjek postoji balans između emocija i tehnike učinio ga je izuzetno poštovanim, dok je njegova komunikativna priroda doprinijela da on postane jedan od najpopularnijih jugoslovenskih muzičara uopšte. 


Đuričić je jedan od rijetkih koji je prekršio pravilo da bubnjari nemaju svoj "opis radnog zadatka", već je bubnjeve izbacio u prvi plan i ubacio ih u grupu vodećih solističkih instrumenata.

 

Tokom LEB & SOL turneje, svirao je u najboljim klubovima širom svijeta, kao što su; CBGB - Nev Iork; Astoria, Ronnie Scott 'S, Riverside studio-London; Paradiso-Amsterdam; Croz Caruntc - Čikago; 9:30 - Vašington; Soni Ekpo trening kurs 92 - Sevilja, Thin Lizzi - Toronto; Bataclan, Nev Morning Festival - Pariz, Milos - Salonikue.

Krajem 1998. osnovao je kompaniju "The Drums Compani" sa kojom je svirao koncerte u najvećim gradovima Jugoslavije, u areni Sava Centar u Beogradu, u Skoplju, Budvi, na festivalu Grad Teatar, u Monte Carlo, u Trafo (Budimpešta), u Voss Jazz Festivalu (Norveška), Theatre Festival (Cirih, Švajcarska), Sidnei Entertainment Center i Melbourne (Australija) ...

 

Komponovao je muziku za mnoge predstave (Art, Lights to me, Cirano od Bergeraca, Reservior Dogs, Closer, Burn This, Pop Corn, Enfantillages) i komponovao je muziku za balet "Dr. Jekill i Mr. Hide" za Narodno pozorište u Beogradu. Ovaj balet je proglašen najboljim spektaklom 2002. godine.

 

Pored muzike, Dragoljub Đuričić se bavi i slikarstvom. Izlagao na 17 samostalnih izložbi u SFRJ.
Svira u pozorišnoj predstavi "Oslobađanje grada Skoplja" KPGT-a.
Bio je predsjednik Jazz udruženja u Srbiji i Crnoj Gori. Osnivač je i učestvovao u mnogim humanitarnim akcijama i koncertima za djecu i siročad.

 

Pored niza uspješnih projekata osnivač je prestižnog ljetnjeg muzičkog festivala CUCKA JEKA u Kobiljem dolu kod Cetinja odakle Dragoljub vuče korijene. Ovaj muzički spektakl je imao tri izdanja i na desetine hiljada posjetilaca sa svih strana svijeta na koje je ostavio poseban utisak. 

 

Pored velikog broj pozorišnih i muzičkih nagrada izdvajamo prestižnu nagradu "Village Voice" za najbolju muzičku interpretaciju u pozorišnoj predstavi u Off Broadvaiu koju je dobio 1982.

 

Možda najbolje o njemu i muzici koju izvodi govori članak koji je izašao 1995. godine u britanskom časopisu "Independent":


"Although a powerful and accomplished rock drummer, Dragoljub Djuricic specialiyed in thumping out rolling, irregular beath on the toms in a way reminiscent of Edward Vesala."

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Pet umjetnica sa najskupljim djelima na tržištu umjetnina
Previous

Pet umjetnica sa najskupljim djelima na tržištu umjetnina

Leave review
autor: Ivan Jovović foto: Pinterest, Sotheby's
Read More
Nada Stanić
Next

Nada Stanić

Leave review
dio teksta i fotografija preuzet sa sajta: nada-st...
Read More