Film "Čovjek koga treba ubiti"

Film "Čovjek koga treba ubiti" snimljen 1979. godine predstavljao je jedno od najneobičnijih i po mnogima najšokantnijih filmskih ostvarenja u Jugoslaviji a djelo je crnogorskog reditelja Veljka Bulajića, autora najspektakularnijih filmskih ostvarenja jugoslavenske kinematografije koji je nakon studija u Italiji radio i kao asistent Federicu Felliniju i Vittoriu De Sici.

 

Film je bio jugoslavenski kandidat za Oscara za najbolji strani film, ali nije dobio užu nominaciju i ako je imao odlične kritike
Gledano iz današnje perspektive, pravi je podvig da je u to vrijeme ovakav film prošao sve državne cenzure i kako je Veljko Bulajić uspio dobiti finansiranje tolike slobode, obzirom da se, u tada službeno ateističnoj Jugoslaviji istorijski događaj prikazivao kroz prizmu hrišćanske legende i slobodno možemo reći da do danas sličnih ovom fimskom ostvarenju je vrlo malo!

Film je pažnju izazvao i po bizarnim prikazom Pakla, kao i za Bulajićev dotadašnji opus kao što su Bitka na Neretvi i Kozara, u isto vrijeme tvorac eksplicitnim scenama golotinje i erotike.


Za jugoslavenske prilike šokantno je uvođenje motiva (seksualne) blasfemije i sadomazohizma, a riječ je i o prvom jugoslavenskom filmu koji otvoreno prikazuje lezbejski erotski odnos.

 

Drama oživljava legendu o caru Šćepanu Malom, crnogorskom vladaru nepoznatog porijekla. Prema legendi, on je demon poslat iz pakla da uspostavi red u politici velikih sila. Odmetnuvši se od Sotone, počinje da vlada za dobrobit naroda pa ga naposljetku “guta pakao“.

 

"Čovjek koga treba ubiti" je snimljen u koprodukciji Jadran filma, Kroacija Filma i Filmskog studija u Titogradu. Scenario za film su napisali Veljko Bulajić, Bruno di Đeronino i Ratko Đurović .

 

U filmu igraju:

Zvonimir Crnko, Vladimir Popović, Ranko Kovačević, Dušica Žegarac, Tanja Bošković, Mate Ergović, Nada Abrus, Ljubica Barać, Boro Begović, Mirko Boman, Petar Dobrić, Nada Gaćešić, Emil Glad, Šime Jagarinac, Zuzana Kocúriková i drugi.

 

Na Pulskom festivalu "Čovjek koga treba ubiti" nagrađen je bronzanom arenom za režiju te Srebrnom arenom za scenografiju a 1980. godine dobija prvu nagradu na Pariški festival fantastike.

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
CVETKO LAINOVIĆ 2=1
Previous

CVETKO LAINOVIĆ 2=1

Leave review
“Često se sjetim one narodne poslovice da treba ži...
Read More
Marija Kalas - operska diva
Next

Marija Kalas - operska diva

Leave review
U privatnom životu, poznata je dugogodišnja ljubav...
Read More