Gospoda Glembajevi - Miroslav Krleža

17. aprila 1947. godine u Narodnom pozorištu Zetske banovine (Kraljevsko pozorište Zetski dom) na Cetinju izvedena je predstava "Gospoda Glembajevi" najznačajnijieg hrvatskog pisca XX vijeka Miroslava Krleže, u režiji Blaženke Katalinić.

I ako je ovo kapitalno djelo u Crnoj Gori izvođeno nekoliko puta (Cetinje 1932, Podgorica 1932, Cetinje 1938.) kao i još neka Krležina velika ostvarenja ("U agoniji" Cetinje 1933, 1938, 1938, "U logori" Cetinje 1953.) interesantno je da su te 1947. godine, scenografiju i kostime za tu predstavu uradili veliki crnogorski slikari Milo Milunović i Petar Lubarda.

Gospoda Glembajevi su psihološka drama objedinjena u tri čina koju je napisao Miroslav Krleža, hrvatski pisac, književnik i enciklopedista, rođen u Zagrebu 1893. godine. Smatra se jednim od najvećih hrvatskih književnika 20. vijeka.
Gospoda Glembajevi, je njegova najpoznatija drama, podijeljena u tri čina, koja zajedno sa dramama U agoniji i Leda objedinjuju ciklus pod nazivom Glembajevski ciklus.

Radnja drame zbiva se u Zagrebu, u kratkom vremenskom intervalu od svega par sati, tokom ljeta 1914. godine. Tema drame je propast jedne ugledne visokostojeće porodice po imenu Glembaj. Radnja započinje povratkom sina bogatog aristokrata u rodnu kuću. Nesloga i nemir vladaju između ukućana usljed niza tragedja koje su zadesile tu porodicu. Kroz čitavu dramu indirektno se opisuje unutrašanji nemir svakog lika, putem njihove međusobne interakcije, jasno se pokazuju ljudske mane i oportunizam, interes, podvale i ljubavne igre koje su nerijetko tema mnogih književnih djela vezanih uz aristokratiju.

Ova najpoznatija drama, smatra se danas klasičnim djelom hrvatske književnosti, sa nizom opisa hrvatskog kolektivnog mentalnog sklopa toga doba, opisuje dekadentnost tog starog aristokratskog kova, ali uvodi i niz realističkih psiholoških elemenata.

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Film
Previous

Film "Dan četrnaesti"

Leave review
Prijateljstvo između Zdravka Velimirovića i Borisl...
Read More
Next

"Dinoboti" Danila Baletića

Leave review
O njegovim djelima pisale su najčuvenije medijske ...
Read More