Grobnica za Borisa Davidoviča - Danilo Kiš

U junu 1976. Danilo Kiš, objavljuje svoju zbirku povezanih priča “Grobnica za Borisa Davidoviča”, koja se par mjeseci po objavljivanju, našla u kontroverzi povodom optužbi za plagijat iz kojih se razvila jedna od najvećih i najžešćih književnih rasprava u Evropi u 20. vijeku.
Najjednostavnije rečeno, Danilo Kiš je u "Grobnici za Borisa Davidoviča" iznio jednu istinu o kojoj u to vrijeme (ali ni danas) nije bilo poželjno govoriti.


Napadi i optužbe su trajali mjesecima i bili su između ostalog vezani i za navodno plagiranje romana „7000 dana u Sibiru“ Karla Štajnera, i ako sam Štajner nije niti jednom reagovao.


Danilo Kiš se uspješno odbranio na sudu, a onda je 1978. godine objavio obimnu polemičku odbranu na napade sa briljantnom knjigom „Čas anatomije“. Ova knjiga je bila odlično primljena i od publike i od kritike, i do danas je prevedena na više od 30 jezika.
Kišova knjiga je velika priča o strašnom iskustvu života u istoriji i sa totalitarnom ideologijom u drugoj polovini XX vijeka, i "morate" je pročitati!
„Opsednut sam iskustvima iz detinjstva. Opsednut sam holokaustom, nestankom oca, uspomenama na teško ratno detinjstvo. Morao sam da se oslobodim te opsesije. Zato sam o tome pisao. A kada se o tome pedesetih, šezdesetih godina počelo govoriti o komunističkim koncentracionim logorima – gulazima – čije su postojanje francuski intelektualci negirali, tada sam postao opsednut tom temom. Danima i noćima sam o tome diskutovao. Iz te opsesije nastala je Grobnica za Borisa Davidoviča." - Danilo Kiš (1987)


Čitajući na desetine, čak i stotine različitih tumačenja i kritika na ovaj roman, ne želimo da ulazimo u polemiku sa javnošću. Dovoljno je reći da je "Grobnici za Borisa Davidoviča" objavljena u desetinama izdanja na srpskohrvatskom jeziku a prevedena je i plasirana na više od trideset jezika u svijetu.


Po nama, ovo kapitalno djelo treba da je na spisku obavezne lektire za gimnazije i srednje škole, a svakako ostaje žal što Danilo nije duže poživio jer bi, vjerovatno, dobio Nobelovu nagradu, najmanje što je i zaslužio ovaj velikan pisane riječi!

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još