Gubilište - Mirko Kovač

"Gubilište" je prvi roman Mirka Kovača, koji je objavljen u julu mjesecu 1962. godine.


Osporavana i hvaljena, ova knjiga je pisca odmah učinila kontroverznim i obilježila ga, jer je roman izazvao politički skandal: vizija tada dvadesetčetvorogodišnjeg pisca bila je duboko pesimistična i nije se uklapala u estetiku socijalističkog nadahnuća.


"Bilo je ljudi koji se nisu slagali sa osudama, no bilo ih je mnogo više koji su zahtijevali odgovornost zbog izlaska takve knjige, koji su tražili da me se jednostavno šutne iz literature.


Za mene se pisalo da sam zreo za psihijatrijsku bolnicu, da sam reakcionar, da sam šovinista i da raspirujem nacionalnu mržnju. Tako sam među prvim piscima dobio etiketu nacionaliste. Doduše, desetak godina kasnije - sedamdeset treće - ponoviće se ista priča sa zbirkom pripovjedaka Rane Luke Meštrevića.


Zanimljivo je da je taj moj kratki roman lijepo dočekan od kritike. To je poetska knjiga, koju sam napisao kao mlad čovjek, naravno - kao što to obično biva s prvim knjigama - sa mnogim nedostacima, ali ideološki gledano - kako se inače tada prosuđivalo - bila je sasvim bezazlena."


Gubilište je posebna priča. Kada čovjek dođe na svoje gubilište, kada mu postane jasna bezizlaznost situacije, kada shvati da mora da pođe, tada se iskreno zainteresuje ima li čega tamo, jer ovdje uskoro neće biti ni njega. I tada opet strijepi da tamo neće biti ničega, ili da će nečega biti, uglavnom zavisno od toga je li zaslužio da bude tu, na gubilištu. Tada se čovjek sjeti nekih Isusa, Muhameda, Peruna i Krišni, tada nađe vjeru u sebi ili je izmisli....


Preporučujemo!

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
MADONNA – kraljica popa
Previous

MADONNA – kraljica popa

Leave review
Confessions Tour, Madonina turneja sa do sada najv...
Read More
Milena, Gaga i Crna Gora
Next

Milena, Gaga i Crna Gora

Leave review
Velika jugoslovenska i srpska glumica, rođena Beog...
Read More