Izložbe savremene crnogorske likovne umjetnosti 1970/73.

1970. godine organizovana je izložba „Savremena crnogorska likovna umjetnost 1945-1970" koja je bila prikazana prvo u Beogradu, a kasnije, poslije Pariza, u više drugih gradova Francuske i u Belgiji. Na njoj su bili zastupljeni gotovo svi crnogorski umjetnici koji su stvarali u tom 25-godišnjem periodu.

''Kada je organizovana izložba crnogorske savremene umjetnosti 1945–1970. u Muzeju savremene umetnosti na Novom Beogradu, štampana je Monografija na preko 300 strana. U predgovoru, koji je napisao i na otvaranju pročitao Miodrag B. Protić, srpski likovni kritičar i pisac upravnik Muzeja, kaže se da su…„crnogorski slikari bili učitelji mnogim srpskim slikarima”. Mislio je na Mila Milunovića koji je imao majstorsku radionicu u Beogradu. Učitelj im je bio i Petar Lubarda, koji je uticao posredno i na jugoslovenske slikare, bio je revolucionarni pokretač novih slobodnih shvatanja u likovnoj umjetnosti u vremenu kada su se lomila koplja oko apstrakcije i socrealizma. Mislio je i na Iliju Šobajića, profesora Umjetničke škole u Beogradu prije II svjetskog rata.'' - Nikola Vujošević (1929-2020) crnogorski slikar

U Rimu je 3. februara 1972. godine ogranizovana izložba „Savremena crnogorska umjetnost 1945-1970“, koju je ogranizovala Umjetnička galerija iz Cetinja. Na njoj je predstavljeno 55 crnogorskih slikara sa 155 radova, nakon čega je izložba organizovana u Belgiji i Francuskoj.


To je bila prva izložba koja je kompleksno predstavila likovnu umjetnost Crne Gore u inostranstvu. Ona je predstavljala i prvi postratni organizovani i samostalni nastup crnogorske kulture u inostranstvu.


Izložba je od januara do aprila 1973. godine prikazana u nekoliko gradova u Belgiji i tamo je zabilježila najveći uspjeh. Zbog pozitivnih impresija koje je stekao o izložbi, u Crnu Goru je doputovao Albert Dusar, direktor Kulturnog centra belgijske provincije Limburg. Izjavio je da želi da upozna autore djela i „čudnu zemlju koja ima toliko genija“.

Dado Đurić - Smak svijeta, ulje na šperploči 49 x 59 cm, 1955/56. (foto:CANU)

Najviše pohvala u belgijskoj štampi je dobio Dado Đurić za sliku „Smak svijeta“, dok su Voja Stanića nazvali čarobnim i divnim „naivcem“. 


Izložba je predstavljala najkvalitetniji i najuspješniji kolektivni nastup crnogorske kulture od nestanka Crne Gore sa međunarodne scene 1918. godine. Pokazala je da je slikarstvo Crne Gore u vrhu evropske kulture i promovisala je njeno ime.

Dio teksta preuzet iz knjige Dragutina Papovića – ‘’Ciljevi i rezultati kulturne politike SR Crne Gore 1966-1990.''

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Posljednje fotografije Fride Kalo
Previous

Posljednje fotografije Fride Kalo

Leave review
Foto: Gisèle Freund Report
Read More
Hernan Cattaneo - El Maestro
Next

Hernan Cattaneo - El Maestro

Leave review
Hernan Cattaneo je u Crnoj Gori nastupao više puta...
Read More