Kotor - 40 godina u UNESKO-u

Ovih dana se navršava 40 godina od zasijedanja komiteta  UNESKO-a  na kojem su grad Kotor i njegovo područje, zahvaljujući prirodnim i kulturno-istorijskim vrijednostima, upisani u listu svjetske  baštine.

Kotor je upisan u listu svjetske baštine UNESCO-a kao jedan od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova na Jadranskoj obali, i ako je iste godine, aprila mjeseca pretrpio velika oštećenja prilikom razornog zemljotresa koji je pogodio Crnu Goru i nanio ogromnu štetu ovom dragulju.

1979. god., UNESCO po hitnom postupku uvrstio Kotor na listu među 1030 zaštićenih svjetskih dobara, kako bi očuvao njegove univerzalne, bogate kulturno istorijske i prirodne vrijednosti.

Opasan je bedemima dugim 4,5km. stari grad obuhvata površinu od 164ha i prava je riznica kulturno-istorijskog nasljeđa Crne Gore. Brojni ratovi i prirodne katastrofe poput zemljotresa uticale su na izgled grada, ali uprkos svemu, on je nastavljao da živi, lijep i otmen, kakav je oduvijek bio. Katedrala Svetog Tripuna sagrađena 1166. godine na ostacima crkve iz 809. zaštitni je znak Starog grada i pripada najvrijednijim sakralnim objektima u Crnoj Gori. Grad je prepoznatljiv po brojnim crkvama, uskim ulicama, trgovima i palatama.

Boka Kotorska se nalazi na listi Kluba najljepših zaliva svijeta.


„Zovu Bokom onaj čarobni zalijev u koji se spuštaju i tonu kršovita i skoro nepristupna brda južne Hercegovine i Crne Gore. Kažu ljudi, koji svijet obađu, da je taj jedan od najljepših položaja zemlje; i zbilja bi rekao da se je ovdje priroda igrala kad je svoje čudesno djelo na mahove stvarala” (Stefan Mitrov Ljubiša)

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Golub mira - Pablo Pikasso
Previous

Golub mira - Pablo Pikasso

Leave review
Pikasov prvi golub mira, izabran je kao amblem za ...
Read More
Cetinje na starim razglednicama
Next

Cetinje na starim razglednicama

Leave review
Izuzetno vrijedna i obimna produkcija razglednica ...
Read More