Lovćenska vila

Spomenik “Lovćenska vila” na Cetinju je jedno od najpoznatijih djela velikog crnogorskog vajara Rista Stijovića, podignut u sjećanje na Crnogorce koji su 6. januara 1916. godine, kao dobrovoljci iz Sjedinjenih Američkih Država, pritekli u pomoć svojoj domovini. Njihov je brod torpedovan i potopljen nadomak albanske luke San Đovani di Medova, u Medovskom zalivu, a od oko 500. putnika preživjelo je njih 164.

Spomenik Lovćenska vila, podignut je 1939. godine a otkriven 06. juna 1940 godine.

Risto Stijović je znalački ukomponovao u jednu cjelinu tri elementa: postament – oblika stepenaste piramide na koji se nadovezuje visoki pravougaoni stub i figuru Crnogorke – gorde i dostojanstvene žene, okrenute prema Lovćenu – simbolu slobode sa kojeg puca pogled na more u kojem su tragično stradali i Zapadu – odakle su krenuli crnogorski dobrovoljci.

Figura žene, izlivena u bronzi, savršenih je proporcija, veoma elegantna. Heroina u desnoj ruci drži mač, kojim poziva na borbu za Crnu Goru, a u lijevoj lovorov vijenac – vijenac slave, kojim kruniše ove rodoljube i njihov nenadmašni čin. Njena duga haljina slobodno pada niz vitko tijelo u perfektno obrazovanim naborima, skrivajući sve ono što bi produbilo i potenciralo njenu očiglednu ljepotu.


Figura počiva na tri stepenasto razbijene prizme, koje se nadovezuju na mirni četvrtasti stub, koji je ukrašen sa tri reljefa rađena u bronzi na kojima su slikovito prikazana tri glavna detalja iz ove tragične priče:
-na frontalnom reljefu čije su dimenzije 2,1×1,1 (m) – trenutak topljenja broda,
-na desnom reljefu trenutak napuštanja Amerike,
- na reljefu sa lijeve strane čije su dimenzije 1×1 (m) je “priča” o vječitoj borbi crnogoraca za slobodu.


Sam postament, čija je forma razbijena naizmjenično postavljenim stepenicama u pet redova, simbolično govori o kolektivnoj grobnici oblika piramide, smještenoj na dnu mora.

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Previous

"Dinoboti" Danila Baletića

Leave review
O njegovim djelima pisale su najčuvenije medijske ...
Read More
Most na Đurđevića Tari
Next

Most na Đurđevića Tari

Leave review
Na mostu 1978. godine snimani su kadrovi ratnog fi...
Read More