LOVE coOPERAtion - Emilija Minić

Operska pjevačica (Sopran) Emilija Minić predstvila je projekat LOVE coOPERAtion, nastao kao želja da ujedini svoju publiku i da zajedno, u nedostatku koncerata i živog kontakta sa publikom, na kreativan način napravi djelo koje će širiti ljubav, pozitivnu energiju i kreativnost u ovim nimalo lakim vremenima.

 
"Iz tog razloga napravila sam poziv da mi pošalju kratki video koji za njih predstavlja upravo taj trenutak. Na početku nisam bila ni svjesna koliko su ljudi željni da učestvuju tako da sam završila sa jako puno neiskorišćenog materijala. Nažalost, uz svu želju da ubacim što više njih, skrenuta mi je pažnja da bi video izgubio svaki smisao i da se mora napraviti selekcija. Videa su stigla iz Crne Gore, Srbije, Francuske, Italije, Saudijske Arabije, Grčke i zaista sam zahvalna što imam izuzetne ljude koji prate moj rad i koji su se odazvali i podržali ovu moju skromnu ideju."

Emilija Minić je završila srednju muzičku školu Vida Matjan u Kotoru u klasi profesorice Mirele Šćasni. Akademiju umjetnosti u Novom Sadu, smjer solo pjevanja u klasi profesorice Milice Stojadinović završila je septembra 2013. godine.

Za to vrijeme, učestvovala je i osvajala nagrade na raznim međunarodnim i republičkim takmičenjima. Dobitnica je dvije zlatne lire na međunarodnom takmičenju “Lazar Jovanović” u Beogradu 2007. i 2008.godine, druge nagrade na međunarodnom takmičenju “Bruna Špiler” marta 2008. godine, Zlatne lire na Muzičkom festivalu mladih Crne Gore 2009. Godine, prve nagrade na međunarodnom takmičenju „Nikola Cvejić“ 2012. Godine, druge nagrade na međunarodnom takmičenju „Bruna Špiler“ 2013. godine, prve nagrada na međunarodnom takmičenju „Lav Mirski“ 2013. godine.

Takmičila se i sa kamernim sastavima i osvojila tri srebrne lire kao i prvu nagradu sa neklasičnim sastavima na Muzičkom festivalu mladih. Nastupala je na koncertima u Beču i Ljubljani. Polaznik je seminara profesora Marije Muratovske Naumovske (Makedonija), Tatjane Šorlujan (Rusija), Hon Lija (Juzna Koreja).

2011.godine na festivalu Espressivo je premijerno izvela trostavačno djelo „Dva sunca“ za sopran i 11 instrumenata. Bila je solista crkvenog hora „Sv. Roman Slatkopojac“ iz Novog Sada, sa kojima je pjevala širom Ukrajine i Rusije, a solista je crkvenog hora „Sv. Jevstatije Prevlački“ iz Budve.

Samostalno je nastupala na koncertu u crkvi Svetog Duha u Kotoru 2008. godine, koncertu u KIC-u „Budo Tomović“ u Podgorici 2012. godine, u Gradskoj kući u Novom Sadu 2013. i na humanitarnom koncertu za djecu sa posebnim potrebama grada Tivta u Centru za kulturu 2014. Godine 2009-2010. i 2012-2013. je stipendista Fonda za unapređenje vokalne tehnike „Melanija Bugarinović i ćerka Mirjana Kalinović Kalin“. 2012. godine se ostvarila sa ulogom Bastijene u operi „Bastijen i Bastijena“ u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a 2013. ulogom Lorete u operi „Đani Skiki“ na Međunarodnom festivalu vokalne muzike u Osijeku.

Završila je čuveni konzervatorijum "Đuzepe Verdi" u Milanu i u centru Milana organizovala je koncert posvijećen našoj princezi, a italijanskoj kraljici Jeleni Savojskoj.

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Daniel Cordier - odlazak kralja umjetnosti
Previous

Daniel Cordier - odlazak kralja umjetnosti

Leave review
https://artmontenegro.me/art-montenegro/daniel-cor...
Read More
Luka Lagator - Cetinju
Next

Luka Lagator - Cetinju

Leave review
Bio je član i predsjednik, internacionalnih žirija...
Read More