Luka Lagator - Cetinju

Posjetili smo sjajnu izložbu našeg velikog slikara i jednog od najboljih svjetskih karikaturista Luke Lagatora u Njegoševom muzeju – Biljardi na Cetinju. Izložbu pod nazivom “Cetinju” posvetio je svom rodnom gradu povodom 55 godina stvaralaštva.


Luka Lagator je u crnogorskoj kulturi prisutan više od 55 godina, ne djelujući lokalno, već potvrđujući i afirmišući sebe i sredinu iz koje dolazi na svim meridijanima.

Luka Lagator

LUKA LAGATOR je rođen 08. decembra 1945. godine na Cetinju. Na Cetinju je završio gimnaziju, a Ekonomski fakultet u Titogradu 1969. godine. Bez obzira na formalno obrazovanje, čitav život je posvetio likovnoj umjetnosti – slikarstvu i karikaturi. 
Još u predškolskom uzrastu ispoljio je svoj dar za crtanje, čitavu mladost posvetio crtanju i slikanju, a u svojoj dvadesetoj, kada je prvi put javno izložio jedan svoj rad, konačno se opredijelio za slikarstvo. Likovno se samostalno obrazovao, kao i učešćem i radom na mnogobrojnim likovnim kolonijama u zemlji i u inostranstu, te radom i studijskim boravcima u mnogim zemljama Evrope. Kao student na fakultetu u Titogradu, imao je svoju prvu samostalnu izložbu slika, kada je izložio 25 ulja na platnu.

Lovćenska vila, akril na platnu, 2017.

Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne gore od 1978. godine, a Udruženja karikaturista Crne Gore od 1996. godine.


Lagator je do sada imao 25 samostalnih izložbi slika i 28 samostalnih izložbi karikature u zemlji i inostranstvu. Učestvovao je na preko 200 kolektivnih izložbi slika i preko 500 izložbi karikature širom svijeta. Snimio je dva kratka umjetnička filma - "Sizifov put" i "Sizifov trud". 


Slike je samostalno izlagao u Parizu, Minhenu, Štutgartu, Calw-u, Beogradu, Novom Sadu, Sarajevu, Podgorici, Herceg Novom, Baru, Cetinju…


U okviru «Budva – grad teatar 1997», izveo je performans u kome je, nakon emitovanja filma, poput Sizifa, krenuo sa 0 metara iz Budve i gurao i nosio svoj kamen 55 kilometara, sve do vrha Lovćena na 1749 metara nadmorske visine.

Manastir, akril na platnu, 2017.

Autor je prve knjige stripa u Crnoj Gori-«S-LIČNO», a objavio je još dvije knjige-«YU RJEŠENJE» i  knjigu nagradjenih i selektovanih radova u izdanju «Pobjede». U raznim listovima i časopisima, u zemlji i inostranstvu, objavio je preko 6.000 karikatura, a ilustrovao je i brojne knjige.

Pod zastavom, akril na platnu, 2019.

Dva puta je proglašavan za karikaturistu godine u Jugoslaviju, a dva puta je bio svrstan u TOP 20 svjetskih karikaturista.

Kapitel, akril na platnu, 2019.

Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja, među kojima Trinaestojulsku nagradu, Plaketu Ivan Crnojević, Trinaestonovembarsku nagradu, a ima status Istaknutog kulturnog stvaraoca Crne Gore.

Vlaška crkva, akril na platnu, 2019.

Pored dvije nagrade za slikarstvo, do sada je dobio 123 nagrade za karikaturu, od kojih 112 u internacionalnoj konkurenciji.
Dobitnik je «ZLATNOG PJERA» – najvećeg priznanja za novinsku karikaturu na prostorima bivše nam države. Od strane medjunarodnog žirija u Pekingu, sredinom 2008. godine, Luka Lagator je  imenovan i proglašen laskavom titulom «RED MAN», što predstavlja najveće svjetsko priznanje za uspjehe na polju karikature. Dobitnik je i prestižne nagrade «KLASOVO MAJSTORSKO PERO» koja nosi naziv po čuvenom i  proslavljenom karikaturisti Aleksandru Klasu.
Od strane specijalizovanog časopisa za karikaturu «Kart», koji je izlazio u Zemunu, dva puta je proglašavan za KARIKATURISTU GODINE u Jugoslaviji.

Zetski dom, akril na platnu, 2018.

Bio je član i predsjednik, internacionalnih žirija na svjetskim festivalima karikature u Italiji, Turskoj, Bugarskoj, Srbiji…


Luka Lagatir živi i stvara na Cetinju.

Dvor, akril na platnu, 2018.

Oktoih, poliptih, akril na platnu, 150x335cm, 2017. Ovo djelo je Lagator poklonio Narodnom muzeju Crne Gore

Lokanda, akril na platnu, 2018.

Cetinje, poliptih, akril na platnu, 150x335cm, 2017.

Ivan Jovović

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
LOVE coOPERAtion - Emilija Minić
Previous

LOVE coOPERAtion - Emilija Minić

Leave review
završila čuveni konzervatorijum "Đuzepe Verdi" u M...
Read More
Posljednji intervju Dada Đurića
Next

Posljednji intervju Dada Đurića

Leave review
– Kakav je bio Vaš prvi susret sa Francuskom? Mal...
Read More