Luka Tomanović - vajar

Veliki crnogorski vajar LUKA TOMANOVIĆ (Lepetane, 25. 09. 1909 - Igalo 28. 08. 1992)  stvorio je obimno skulptorsko djelo – spomeničke biste, portrete i intimnu skulpturu, spojivši tradiciju i moderna stremljenja u umjetnosti.


Luka Tomanović, vajar, rođen je u Lepetanima 25 septembra 1909 godine.
Na Cetinju je 1932. godine završio Učiteljsku školu, a do II svjetskog rata službovao je Hercegovini. Od 1941 učestvovao je u NOB i neko vrijeme bio zatočen na ostrvu Mamula.
Godine 1952. diplomirao je Akademiju primenjenih umetnosti u Beogradu, a u periodu od 1953 do 1964 godine obavljao je dužnost direktora Umjetničke škole u Herceg Novom.

Bio je član ULUCG-a i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.
Imao je više samostalnih izložbi. Izlagao je na svim značajnim manifestacijama crnogorske likovne umjetnosti u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je mnogih nacionalnih i drugih nagrada i priznamnja.


Obimno skulptorsko djelo vajara Luke Tomanovića može se podijeliti na spomeničke biste, portrete i intimnu skulpturu.
Počeo je stvarati u vrijeme kada je u našoj skulpturi moderni senzibilitet tražio pravo sopstvene afirmacije. U tom delikatnom prožimanju modernih stremljenja i tradicije uspijevao je da nađe racionalan odnos i da razvojem, uz stalnu ali nenametljivu metamorfozu, dođe do samosvojnosti.
Od materijala najčešće se ogledao u drvetu i kamenu.
Među mnoštvo djela pomenućemo: spomenik „Bezmetković” , „Spomenik krivošijskim ustanicima”, spomen kompleks Doli kod Plužina, spomenik Narodnim herojima Milanu Spasiću i Sergeju Mašeri u Tivtu, spomenik „Palim za slobodu“ u Kotoru i dr.

Luka Tomanović je umro u Igalu 28 avgusta 1992. godine.


* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Dado Đurić i Ljuba Popović
Previous

Dado Đurić i Ljuba Popović

Leave review
jednog od najznačajnijih nadrealista 20. veka.
Read More
Pavle Vujisić
Next

Pavle Vujisić

Leave review
Često je Pavle Vuisić pisao o smrti. O svojoj smrt...
Read More