"Makadam" - nezaboravna grupa

Grupa „Makadam“ je nastala u Titogradu 1978. godine od profesionalnih muzičara i bivših članova VIS „Revis“ i VIS „Entuzijasti“. Prvu postavu činili su osnivači Mirsad Serhatlić i Miodrag Radonjić, te Josip Kestner, Zlatko Zakrajšek i Savino Batanov.

U oktobru 1979. godine PGP RTB je objavila prvu long-plej (LP) ploču grupe „Makadam“. To je bila prva ploča te vrste u Crnoj Gori. Ploča je imala 10 kompozicija podijeljenih u dva žanra. Na „B“ strani ploče bile su kompozicije sa ideološki angažovanim tekstovima. Kompozicija rađena na tekst poeme „Zdravica“ Oskara Daviča posvećena je Titu, dok je pjesma „Domovino moja mati“ posvećena Titogradu.
Kritika je stil grupe „Makadam“ ocijenila kao „pank i rok ritam sa motivima crnogorskog folklora“. 
U februaru 1980. godine „Makadam“ je objavio prvu singl-ploču, kada je predstavljao Crnu Goru na smotri najboljih jugoslovenskih pop i rok grupa na festivalu „Dani jugoslovenske muzike 80“ u Opatiji, gdje su osvojili „Srebrnu ploču“.
Većina grupa u Titogradu je nestajala nakon samo par mjeseci rada, a jedini izuzetak je bila grupa „Makadam“ koji je stekla jugoslovensku popularnost i do početka 1981. godine objavila je dvije singl i jednu LP ploču.

Klavijaturista Savino Batanov, Makadam je napuštio 1984. godine, nakon čega je angažovana kao pjevačica Eleonora, mlađa od sestara Burudžija. Ostala je u Makadamu samo tokom te 1984. godine, a iz te faze interesantan momenat je duel ,,Talas ljubavi“ sa Mirsadom Serhatlićem, sa kojom je bend na Jugoviziji bio peti.

Nastupila je kratka saradnja sa britanskom pjevačicom Hejzel En Pirs koja je bila jedan od razloga zbog kojeg je titogradski Makadam krajem 80-ih vjerovao da može pronaći publiku i širu od jugoslovenske. Trag Hejzel En Pirs u crnogorskoj muzici ostaje njen glas na hitu ,,Usne od nara“, koji nije prvobitno prepoznat na Jugoviziji 1987. godine. Ali ostaje upamćeno da je tekst, upravo za tu pjesmu napisao veliki crnogorski pjesnik Dragan Radulović.

Najveći trag u diskografiji benda “Makadam” ostavila je Gordana Ivandić, sestra Gorana Ipe Ivandića, po mnogima najboljeg bubnjara bivše Juge i svakako najboljeg bubnjara “Bijelog dugmeta”, koji je tragično preminuo 1994. godine u Beogradu.


Gordana Ivandić je prije “Makadama” bila u sastavu čuvene grupe “Mirzino jato” koji je bio sarajevski disko-pop sastav, nastao krajem sedamdesetih, a uzor im je bila grupa Boney M. "Mirzino jato" je zapravo bio trojac koji su činili Mirza Alijagić, Zuzi Zumreta Midžić i Gordana Ivandić, a sve pjesme je potpisao Sead Lipovača iz Divljih jagoda. Imali su dva albuma, ali i jedan izuzetan hit zahvaljujući kojem su ostali zabilježeni u istoriji jugo popa - "Apsolutno tvoj". Poslije raspada, Mirza Alijagić je karijeru nastavio kao bas u sarajevskoj operi, a Gordana Ivandić je postala pjevačica grupe Makadam.

Lijepa sarajka Gordana Goca Ivandić uživala je ogromnu popularnost širom Crne Gore. Sa Mirsadom Serhatlićem, tvorcem Makadama, obogatila je našu muzičku scenu mega hitovima “Da mi je znati”, “Svani zoro”, “Medene noći”, “Zrno prašine”, “Otvori prozore”…

Prvi veliki uspjeh ,,Makadama“ u novom sastavu bila je pobjeda na festivalu „Pjesma Mediterana“, đe su osvojili prvo mjesto sa kompozicijom “Da mi je znati”. Nakon toga, slijedi CD i velika turneja po Crnoj Gori. Koncerti su bili izuzetno posjećeni kako u Podgorici, tako i u Nikšiću, Bijelom Polju, Beranama, Mojkovcu, Baru i Cetinju.

Slijede, potom, novi nastupi na „Pjesmi Mediterana“, đe osvajaju drugo i treće mjesto.

Početak novog milenijuma, donosi im pobjedu pjesme “Evo ima godina” na hercegnovskom festivalu „Sunčane skale“, u duetu sa Tifom. Tom pjesmom ostaće upamćen nastup na trećoj, finalnoj večeri (Pjesma ljeta) muzičkog festivala „Sunčane skale 2000“,  kada su ubjedljivo trijumfovali Mladen Vojičić Tifa i grupa „Makadam“. Njihova pjesma „Evo ima godina“ ponijela je titulu nezvaničnog ljetnjeg hita, za koju mnogi kažu da je po kvalitetu bolja od hita „Godinama“ Dina Merlina i Ivane Banfić. 2001. godine dobijaju još jedno priznanje sa „Sunčanih skala“ – Prinčeva nagrada za pjesmu godine – „Evo ima godina“, a pjesma dobija i priznanje „Oskar“ za hit godine u Beogradu.
Nakon toga, nastupali su u Sarajevu, u Skenderiji kao Tifini gosti, a zatim i nastup u „Zetri“, đe su nastupile najpoznatije grupe sa ex-YU prostora.

Pjesmu posvećenu Crnoj Gori “Moj cvijet iz kamena” objavljuju 2006. godine, u godini referenduma o crnogorskoj nezavisnosti.


Poslije višegodišnje saradnje sa grupom “Makadam” gdje je ostavila lični pečat Gordana je odlučila da se povuče iz svijeta muzike, odnosno pjevanja, vrati se u Sarajevo gdje je živjela prije dolaska u Podgoricu i bude muzička urednica na tamošnjem Javnom servisu. Nedugo potom, grupa prestaje sa radom.

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Oproštajno pismo Virdžinije Vulf
Previous

Oproštajno pismo Virdžinije Vulf

Leave review
"Najdraži, Ubijeđena sam da ludim. Ne možemo da pr...
Read More
Opera “La Montagne Noire”
Next

Opera “La Montagne Noire”

Leave review
Trijumfalna oda u čast stogodišnjice francuske rev...
Read More