Mauzolej Vladike Danila na Orlovom kršu

Na orlovom kršu, brežuljku koji se uzdiže i dominira jugozapadnim dijelom Cetinja, u blizini Cetinjskog manastira nalazi se mauzolej vladike Danila, osnivača novog Cetinjskog manastira i dinastije Petrović Njegoš. Grobnica je napravljena u čast proslave dvjestogodišnjice vladavine kuće Petrovića.

Vladika Danilo je bio sahranjen u manastiru Podostrog, kod Budve,a njegove kosti su prenijete na Cetinje 1853. godine,u doba knjaza Danila.


Mauzolej je podignut 1896. godine, po ideji knjaževe kćerke Jelene, buduce Italijanske kraljice. Arhitektonsku razradu projekta napravio je francuski arhitekta Fruše. Mauzolej je izveden od kamena sa Ljubovića, a radovima je rukovodio inženjer Andrija Radović, dok su majstori bili sa Korčule i iz Crne Gore.

Svojim uspjelim arhitektonskim rješenjima, spomenik je gotovo srastao sa Orlovim kršem čineći ga prepoznatljivim i dominantnim simbolom Cetinja. Spomenik je podignut na vještacki formiranom platou, uređenom kao mali park, na njegovoj samoj ivici u sjeveroistočnom uglu da bi bio jasno vidljiv iz grada.

Monumentalni kameni sarkofag sa visoko postavljenim krstom na širokoj čeonoj kamenoj ploči sa natpisom, leži na prostranom kamenom postamentu do koga vode tri stepenika. Na gornjoj ploči sarkofaga reljefno su postavljeni simboli svjetovne i duhovne vlasti vladike Danila, sa bočnih strana stilizovani ukrasi i simboli-krst, krug i cvijet. Na istočnoj strani, u kružnom medaljonu, apliciran je bronzani reljef vladičine glave u profile.


Nad sarkofagom, oslanjajući se na četiri vitka stuba,uzdiže se baldahin koji predstavlja nebeski svod. Baldahin se na stubove oslanja pomoću četiri višestruko profilisana luka u čijim se centrima nalazi po jedan veci kamen-tjemenac na kojima se nalaze reljefne predstave razlicitih grbova: državni, porodični i vladičanski.

Gipsanim člancima koji su ukrašeni stilizovanim cvjetovima,svod je podijeljen na četiri segmenta u čijem se centru nalazi veća rozeta. Predstavu nebeskog svoda dočarava veći broj gipsanih u zlato obojenih zvjezdica na plavoj osnovi.

Do platoa sa spomenikom vodi put trasiran sa jugozapadne strane Orlova krša.


Moramo napomenuti da je mauzolej na Orlovom kršu izuzetan turistički potencijal, nažalost  nedovoljno posjećen od strane brojnih turista koji posjete prijestonicu Cetinje. Izuzetno je važno rekonstruisati dotrajali put, prilaz kao i plato oko mauzoleja.

Jedna odlična ideja je bila postavljanje lifta od podnožja do samog platoa mauzoleja koji bi bez sumnje doprinio većoj posjeti, posebno starijih osoba i lica sa posebnim potrebama.


Svakako, ako dođete na Cetinje a ne posjetite Orlov krš  bićete uskraćeni za jedinstven doživljaj koji se pamti.

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Čuveni logo grupe
Previous

Čuveni logo grupe "The Rolling Stones"

Leave review
Čuveni logo grupe "The Rolling Stones"- "Tongue an...
Read More
25 godina od smrti Vita Nikolića
Next

25 godina od smrti Vita Nikolića

Leave review
"Ljudi su moje pjesme učili napamet, neko bi ih i ...
Read More