Milena, Gaga i Crna Gora

Mala, skrovita mjesta Rose, Baošići i Strp na obali Crnogorskog primorja, nekoliko decenija su bile je oaza mira legendarnog bračnog para Milene Dravić (1940 – 2018) i Dragana Nikolića (1943 – 2016).


Milena I Gaga su ostali upamćeni kod mještana kao druželjubive i jako drage komšije. Imali su prijatelje sa svih strana Crne Gore koji su ih rado posjećivali. Gaga je volio da igra remi i da plovi čamcem, a najviše ga je nervirao Voja Brajović jer je stalno varao.


Kapetani turističkih brodića, koji su plovili nedaleko od njihove kuće, redovno su, prolazeći tuda, obavještavali turiste preko megafona: "E, ovo ovdje je kuća Dragana Nikolića i Milene Dravić!"


U njihovom komšiluku, u Rosama, mnogi glumci imaju kuće: Seka Sablić, Bojana Maljević, Dragan Marković...


Na Rosama su Milena i Gaga proveli dvadesetak godina, najviše u periodu od aprila do oktobra i kad god bi im obaveze dozvoljavale.


Nakon Rosa, Milena i Dragan odlučili su se za Baošiće gdje su se zadržali samo par godina, nakon čega se sele u malo ribarsko naselje Strp, koje se nalazi na tri kilometra od Risna ili bolje rečeno na dvadesetak kilometara od Kotora i isto toliko od Herceg Novog. Ovo je bila njihova posljednja luka u Crnoj Gori…

Nekoliko dana prije nego što je otišao na onaj svijet, Gaga je Mileni rekao:


“Čim ovo prođe, čim ozdravim, idemo na more”.


Ta ljubav prema Crnoj Gori nije ni malo slučajna obzirom da Draganovi korijeni vuču baš odavde, tačnije iz Berana. Naime, preci Dragana Nikolića porijeklom su sa Buča pored Berana i prezivali su se Zivković, koje pripada bratstvu Mićović. Njegov đed Radonja se sa rodnog Buča preselio u Šumadiji a kasnije u Beograd, gdje se oženio djevojkom iz Grocke. Novo prezime Nikolić uzeo je po pretku Nikoli.


Draganu je 2012. godine uručena Povelja počasnog građanina Berana kojom se do kraja života ponosio i isticao u svakoj prilici.


2013. godine u Beogradu je organizovana manifestacija ,,Večeri Beranaca u Beogradu“ na kojoj je Gaga održao govor pun emocija:


„Minsko polje ispod mojih nogu. Ne znam da li da pođem desno ili lijevo? Moja porodica je samo jedan kamen koji je Lim odnio i obećao da će nas vratiti, a Lim je čudna rijeka, umjesto da ka svome moru teče, izabrao je da ide okolo, da Drinu traži, pa sa njom i Savom, Crno more puni. A možda ni to nije slučajno, iz Crne Gore u Crno more i nazad. Toliko mu je trebalo da me vrati odakle sam iziskrio, a znao sam odakle sam krenuo i svake večeri, godinama sebi objašnjavao, da bih danju zaboravljao. Kada me je Lim na svom povratku iz Crnog mora u Berane vratio, kao da sam se sa zemlje u nebo spustio, kao da sam niz sebe silazio, od dna punio. Mene je u meni bivalo sve više. Evo stojim na Komu Vasojevom i čujem riječi: Krš se ispravio, oko njega pleme iskupilo, evo će hiljada godina kako stoji kamen na kamenu, giljan koji nikog ne razdvaja, a u njemu svak svoj dio ima…“

Velika jugoslovenska i srpska glumica, rođena Beograđanka, Milena Dravić, voljela je Crnu Goru i često je posjećivala. Glumila je mnogim projektima širom Crne Gore i prije poznanstva sa Draganom.


Još davne 1960. godine glumila je u Budvi, u komediji ‘’Bolje je umijeti’’. Mnogi Budvani još posjeduju fotografije sa lijepom Milenom Dravić na plažama Budve. Film je režirao Vojislav Nanović, a pored Milene u filmu su glumili i Pavle Vujisić, Mija Aleksić, Dragan Laković i mnogi drugi.


Ostala je upamćena njena uloga u predstavi Bokeški D mol, u produkciji Centra za kulturu Tivat koja je prikazivana širom bivše Jugoslavije.


Bila je član žirija velikog Jugoslovenskog festrivala pozorišta za djecu u Kotoru, trećem po redu 1995. na čijem je čelu tada bio čuveni pozorišni autor Dejan Mijač, a u okviru manifestacije Fešta kamelija, u martu 2001.godine proglašena je za Damu kamelije.


Milena Dravić se zbog brojnih uloga i nagrada dobijenih širom bivše Jugoslavije smatra najvećom zvijezdom u istoriji jugoslovenske kinematografije.


Interesantno je da su Milena i Gaga, na sopstveni zahtijev 2009. godine dobili crnogorsko državljanstvo.


(dio teksta preuzet sa portala Pobjeda)

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Gubilište - Mirko Kovač
Previous

Gubilište - Mirko Kovač

Leave review
"Gubilište" je prvi roman Mirka Kovača, koji je ob...
Read More
MARIO MASKARELI
Next

MARIO MASKARELI

Leave review
Mario Maskareli je preminuo 26. avgusta 1996. u Ri...
Read More