Most na Đurđevića Tari

Most na Đurđevića Tari, uzdiže se nad kanjonom rijeke Tare a smješten između sela Budečevica i Trešnjica, na magistralnom putu Pljevlja-Žabljak.


Prema izboru portala “Bright side” proglašen među 20 najljepših u svijetu, dok ga je britanski magazin "Times" uvrstio u Most 10 atrakcija koje obavezno treba posjetiti. Takođe 2019. godine u Microsoft kompaniji odlučili su da Windows Spotlight tema bude baš slika ovog mosta koja krasi računare širom svijeta!

Kada je završen, bio je najveći drumski most od armiranog betona u Evropi i jedan od nekoliko najvećih i najljepših saobraćajnih objekata ove vrste u svijetu. 


Sa pet lukova "preskočen" je kanjon "suze Evrope". Jedan od dva najpoznatija u svijetu. A da bi se "skočilo" sa obale na obalu trebalo je izgraditi most dug 365 metara.


Veliki betonsko-lučni most projektovao je jedan od najvećih građevinskih stručnjaka Kraljevine Jugoslavije Mijat S. Trojanović. Građen je u periodu od 1938. do 1940. godine. 
Svojom snažnom petolučnom konstrukcijom, od koje je glavni luk s rasponom od 116 metara, uzdiže se nad kanjonom dubokim preko 150 metara.

Prema dostupnim podacima, za potrebe gradnje ovog mosta, postavljena je najveća drvena skela, čije dimenzije do danas nijesu nadmašene. Visina skele velikog luka bila je 141 metar. Za skelu je utrošeno 650 kubnih metara drvene građe, a u most je ugrađeno 5.320 m3 nearmiranog i 3.640 m3 armiranog betona.
Drveni djelovi skele, ručno su tesani od smrča, sječenih u šumi koja je bila udaljena od gradilišta oko 25 kilometara.

Ovaj poduhvat ne bi bio nimalo lak ni dan danas sa svom raspoloživom mehanizacijom i novim građevinskim materijalima.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata, da bi spriječili prelazak neprijateljskih jedinica u Crnu Goru 1942. godine, partizani su srušili jedan luk mosta.
Zadatak je izveo građevinski inženjer Lazar Jauković, koji je učestvovao u izgradnji mosta. Tada je srušena konstrukcija posljednjeg malog lučnog otvora u dužini od 44 m, dok su ostali djelovi mosta ostali neoštećeni.

Za izvršeno djelo Lazar Jauković je strijeljan od strane Italijana i četnika 2. avgusta 1942,godine na samom Mostu. Obnova mosta je počela u oktobru 1945. a završena u septembru 1946. godine.

Na mostu 1978. godine snimani su kadrovi ratnog filma “Sila sa Navarona”. U tim scenama glumi proslavljeni američki glumac Harison Ford. U kadrovima snimanim u Crnoj Gori pojavljuju se i Robert Šo, Barbara Bah, Karl Veders i Franko Nero.

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Lovćenska vila
Previous

Lovćenska vila

Leave review
Figura žene, izlivena u bronzi, savršenih je propo...
Read More
„Unrest of lucidity“ - Dušan Pejaković
Next

„Unrest of lucidity“ - Dušan Pejaković

Leave review
Povod za ovaj tekst je objavljivanje njegove prve ...
Read More