Nacionalna klasa - Film

Kultni film „Nacionalna klasa“ je sniman tokom proljeća i ljeta 1978. godine u Beogradu. Bio je to prvi scenario u filmskoj karijeri Gorana Markovića.

U životu doduše, nije postojao Flojd, ali jeste Fojt. To je bio nadimak crnogorskog filmskog i tv reditelja Branka Baletića, najboljeg Markovićevog prijatelja, koji je i sam u vrijeme prije snimanja filma učestvovao na relijima.
Kao Markovićev najbolji prijatelj, Baletić je od samog starta bio uključen u pisanje scenarija. Njegov nadimak je bio Fojt i mnogi detalji iz njegovog života prenijeti su na veliko platno.
Da bi se postigla autentičnost i uvjerljivost trkačkog ambijenta, na filmu su aktivno saradivali najistaknutiji ljudi iz svijeta trka.

"Nacionalna klasa" scenariste i režisera Markovića govori o strastvenom vozaču relija Flojdu (Dragan Nikolić), koji grčevito pokušava da se iz "nacionalne klase" odnosno takmičenja u fići, prebaci u takmičenje višeg ranga i boljih automobila.

Da bi prešao u višu klasu, mora pobijediti na važnoj trci, a da bi u tome uspio, mora odložiti služenje vojnog roka. U tome mu pomaže Mile, bubrežni bolesnik, koji umjesto njega ode na ljekarske preglede. Međutim, to ne uspijeva kao što ne uspijeva ni izbjegavanje braka sa "službenom" djevojkom, koja je ostala trudna.


Pored vrhunske glumačke ekipe koju su činili: Dragan Nikolić, Bogdan Diklić, Gorica Popović, Rade Marković, Aleksandar Berček, Olivera Marković, Voja Brajović, Bora Todorović i Mića Tomić, režiser i scenarista Goran Marković je ovjekovječio i čuvenog "fiću", taj nacionalni simbol jednog vremena i jedne zemlje.


Muzičko izdanje sa devet pjesama izašlo je 1979. godine, sa najavom za izlazak filma. Album je izdat u obliku LP ploče, a izdavač je bio PGP-RTB. Muziku je komponovao Zoran Simjanović, tekstove pjesama je napisala Marina Tucaković, a pjevali su Dado Topić, Laboratorija zvuka (Vranešević), Oliver Mandić, Oliver Dragojević i Zumreta Midžić-Zuzi.

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Nesuđeno pozorište u Baru
Previous

Nesuđeno pozorište u Baru

Leave review
Kralj Nikola je pored Zetskog doma na Cetinju plan...
Read More
Kuvar Salvadora Dalija
Next

Kuvar Salvadora Dalija

Leave review
Sve što je Salvador Dali radio moralo je biti prov...
Read More