Nesuđeno pozorište u Baru

Kralj Nikola je pored kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju planirao da izradi i pozorište u Baru.
Na osnovu sačuvanog idejnog projekta koji se nalazi u Arhivsko-bibliotečkom odjeljenju Narodnog muzeja Crne Gore u posebnim luksuznim koricama, ovo je trebalo da bude jedno od najljepših zdanja u Crnoj Gori.

Projekat je iz 1911. godine a rad je italijanskog arhitekte profesora Adolfa Magrinija koji je bio nagrađen zlatnom medaljom na izložbi u Cetinju.
Da je projekat italijanskog arhitekte bio realizovan, nesuđeno pozorište nazvano po posljednjem crnogorskom monarhu bilo bi danas vjerovatno najrereprezentativnije zdanje u Crnoj Gori ali i šire.

Projekat sadrži šest crteža (dva crteža osnove, dva supresjeci − transferzalni i longitudinalni, i dva su crteža pročeljai začelja planirane građevine)
Pozorište je bilo zamišljeno kao klasicistički teatar sa velikim gledalištem koje sačinjavaju parter i visoki parter, dva sprata lože i galerija. Projektom su bili predviđeni i svi prostori potrebni jednom ozbiljnom teatru.

Nažalost, projekat nije realizovan, ali on i sam po sebi predstavlja ogromnu vrijednost i potvrda je koliko je kralj Nikola nastojao da Crnu Goru približi modernim evropskim državama.


* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
25 godina od smrti Vita Nikolića
Previous

25 godina od smrti Vita Nikolića

Leave review
"Ljudi su moje pjesme učili napamet, neko bi ih i ...
Read More
Nacionalna klasa - Film
Next

Nacionalna klasa - Film

Leave review
Kultni film „Nacionalna klasa“ je sniman tokom pro...
Read More