Njegošev spomenik u Rimu

U poznatom parku Villa Borghese u Rimu, na prelijepom mjestu nalazi se monumentalna skulptura velikog crnogorskog vladara i pjesnika Petra Drugog Petravića Njegoša, đe mu društvo, odmah preko puta pravi skulptura velikog ruskog književnika Aleksandra Puškina.


Njegošev spomenik je jedan od tri odlivka (Podgorica, 1956. i Beograd,1994.) vajara Sretena Stojanovića (1898 -1960) a postavljen je 2005. godine, u parku Villa Borghese nedaleko od istorijskog centra grada i poznatog trga Piaza del Popolo.
Sjedeća bronzana Njegoševa figura, visine je 260 cm, i nalazi se na postamentu visine 120 cm. Na postamentu stoji natpis:
PETAR II PETROVIĆ
NJEGOŠ
1813 – 1851
„poeta e vescovo principe del Montenegro“
(„Pjesniku, vladici i princu Crne Gore“).

Villa Borghese je jedan od najljepših, najvećih i najposjećenijih parkova u Rimu. Od šesnaestog vijeka oblast na kojoj se prostire park je u vlasništvu porodice Borgeze. Ova porodica je bilo izuzetno uticajna u Rimu a iz nje su potekli brojni kardinali i papa Paolo V. Njihov cilj je bio da naprave najveći park u Rimu zbog čega su svoj posjed konstantno uvećavali. Mnoge arhitekte su bile angažovane na ovom projektu koji je konačno završen 1633. godine.


Šetajući ovim bajkovitim parkom nailazite na brojne skulpture svjetskih velikana, među njima i našeg Njegoša.


U parku se nalazi veliki broj galerija i muzeja, u kojima se se nalaze statua Pauline Borgeze u obličju Venere, Berninijeva djela kao što je skulptura Davida za koju se pretpostavlja da je umjetnikov autoportret, kao i fenomenalne skulpturalne kompozicije Apolon i Dafne, Otmica Proserpine, obije iz XVII vijeka, slikarska platna Karavađa: „David koji drži glavu Golijata“ i „Bahus“ (za koji se vjeruje da je njegov autoportret) kao i najbolji radovi čuvenih: Rafaela, Peruđina, Luke Kranaha, Lorenca Lota, Ticijana, Rubensa, Belinija i drugih.

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Richard Avedon
Previous

Richard Avedon

Leave review
Richard Avedon, jedan od najuticajnijih modnih fo...
Read More
Film
Next

Film "Dan četrnaesti"

Leave review
Prijateljstvo između Zdravka Velimirovića i Borisl...
Read More