"One su ovdje" - izložba Dimitrija Popovića i Marka Vrdoljaka

Foto: dubrovacki.slobodnadalmacija.hr

U dubrovačkoj palači Sponza 16. juna je otvorena izložba pod nazivom "One su ovdje".
Veliki zajednički projekt našeg velikog slikara Dimitrija Popovića i umjetničkog fotografa Marka Vrdoljaka, naziva “ONE SU OVDJE”, spaja fotografsku i slikarsku umjetnost u jedinstvenu vizualnu cjelinu koja se sastoji od 21 djela dimenzija 70 x 100 cm. Sve slike imaju zajedničku temu - biblijske heroine.

Foto: dubrovacki.slobodnadalmacija.hr

Projekt govori o ženskoj snazi, ženskim osjećajima i ulozi žene u današnjem svijetu kroz istorijski prikaz i definiciju uloge žena prema biblijskim motivima. Modeli koji su pristali učestvovati u ovom projektu su istaknute javne ličnosti Hrvatske: Tereza Kesovija, Ana Rucner, Nina Badrić, Franka Batelić, Maja Bajamić, Mia Begović, Zrinka Cvitešić, Gina Damjanić, Mia Dimšić, Nika Fleiss, Zdenka Kovačiček, Anđa Marić, Sandra Perković, Alma Prica, Severina, Jelena Veljača, Ana Vidović, Alka Vuica, Matija Vuica, Vanda Winter i Tihana Harapin Zalepugin. 


Naime, Marko Vrdoljak najprije je fotografisao modele, a na isprintanim platnima Dimitrije Popović je slikarski intervenisao. Interesantno je istaći da ni jedna od saradnica na projektu nije vidjela krajnju verziju svog lika do samog otvaranja izložbe.

Foto: dubrovacki.slobodnadalmacija.hr

Otvaranju izložbe prethodila je kratka plovidba iz luke Gruž do južne luke starog grada Dubrovnika koja je ujedno simbolično označila putovanje kroz vrijeme u kojem se prožimaju sadašnjost i prošlost, baš kao i na platnima dvojice autora.
Nakon plovidbe u prekrasnom ambijentu gotičko renesansnog zdanja Sponza, izložbu je otvorio gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković naglasivši kako je grad pod Srđom, na najljepši način ponovo vratio umjetnost u grad ljepote i slobode.

Foto: dubrovacki.slobodnadalmacija.hr

Pored brojnih modela, među zvanicima je bio i poznati holivudski producent Klay Shredel (Titanik, Dan nezavisnosti, Povratak Betmena…) koji je posebno zbog ove izložbe doputovao u Dubrovnik.


Naviknuti na veličanstvene projekte našeg velikog umjetnika Dimitrija Popovića, ova izložba izazvala nevjerovatnu medijsku ispraćenost kako u regionu, tako i kod inostranih medija.
O cijelom projektu snima se i dokumentarni film čiji je redatelj Fran Juraj Prizmić, a nakon Dubrovnika izložba se seli u Zagreb a potom širom inostranstva. 

Fotografije preuzete sa portala: dubrovacki.slobodnadalmacija.hr

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još