Opera “La Montagne Noire”

Foto: Plakat za operu "La Montagne Noire"

Opera “La Montagne Noire” u četiri čina, čija je sadržina bila jedna epizoda iz crnogorske istorije, djelo je francuske kompozitorke irskog porijekla Augusta Holmès. Premijerno je izvedena na sceni grandiozne Pariške opere - Palais Garnier, 8. februara 1895. godine, i postigla je veliki uspjeh u javnosti.

Auguste Holmes

Augusta Holmès (1847–1903) bila je francuska kompozitorka irskog porijekla, koja se morala boriti za pravo da postane muzičar jer je majka aktivno obeshrabrivala, a tek nakon njene smrti Augusta je počela pohađati časove muzike. Do 1875. godine njene kompozicije su se izvodile širom Francuske, a postala je poznata ličnost u pariškim kulturnim krugovima. Učenica Cezara Francka, bila je i bliski prijatelj Franza Liszta, koji se divio njenom radu i ohrabrivao je da nastavi da komponuje.


Kad je krenula da se takmiči u muškoj profesiji Holmès je izjavila: "Moram pokazati muškarcima od čega sam stvorena!"
Kao i druge žene kompozitorke iz devetnaestog vijeka, uključujući Fanny Mendelssohn i Claru Schumann, Holmès je objavila neka svoja ranija djela pod muškim pseudonimom ("Hermann Zenta") jer žene u evropskom društvu u to vrijeme nisu ozbiljno shvaćane kao umjetnice i odbijane su od izdavača.

Auguste Holmes

Bila je uporna i izvrstan samopromoter sa visoko razvijenom emocionalnom inteligencijom. Izrađivala je velika, grandiozna djela kada se od žena očekivalo da pišu pjesme i salonske komade. Njena impresivna muzička produkcija uključuje dramske simfonije i simfonijske pjesme, horska djela (neka još neobjavljena), dvije opere i mnoge pjesme. 


Njena je muzika stvarana za velike scene, pišući isključivo vlastite tekstove i librete za svoja horska, vokalna i operska djela. Moćna, energična Holmèseina muzika svjedoči kako se ova žena održala u sferi u kojoj su muškarci vršili ogromni uticaj. 


Sa velikim književnikom Catulle Mendèz imala je petoro djece ali nisu bili u braku. Poslije 20 godina par se rastao 1886. godine, a on se kasnije oženio pjesnikinjom Jeanne Nette. Njihove tri ćerke Huguette Mendès (1871–1964), Claudine Mendès (1876–1937), Helyonne Mendès (1879–1955) ovjekovječio je na platnu njihov veliki prijatelj Ogist Renoar (1841 - 1919) francuski slikar, jedan od najistaknutijih impresionista i najvećih evropskih slikara 19. vijeka. Portret Mendèsovih kćeri, Renoar je naslikao 1888. godine a slika se danas nalazi u Metropolitan muzeju u Njujorku.

The Daughters of Catulle Mendes - Renoir


Domaćica „Savremenog Parnasa“, Augusta Holmès bila je prijateljica velikana poput: Henrija Regnaulta, Stéphanea Mallarméa, Augusta Renoira, Villiersa de l'Isle Adama, Mistrala, Augusta Rodina, Pierre Loti, Léon Daudet, George Moore, Henri Barbusse (koji je oženio je jednu od kćeri) i mnogih drugih. 

Na fotografiji: Maurice Renaud (bariton) i Lucienne_Bréval (sopran) u operi "Crna Gora"

Njena opera “La Montagne Noire”, čija je sadržina bila jedna epizoda iz crnogorske istorije, premijerno je izvedena na sceni grandiozne Pariške opere - Palais Garnier, 8. februara 1895. godine, i postigla je veliki uspjeh u javnosti, ali su kritičari bili podijeljeni. Za ovu operu je napisala vlastite tekstove i librete, i sudjelovala u dizajniranju scenografije i kostima.

Foto: Proba “La montagne noire” u Pariškoj operi. S lijeva na desno M. Tafanel (dirigent), M. Mangin (dirigent), M. Gaillard, Augusta Holmès, M. Lapassida.

Naročito se čuo glas negativne kritike koji se odnosio isključivo na autorku a ne na njeno djelo.  Štampa je podivljala i surovo digla glas, pa su na naslovnicama osvanuli natpisi: „Ne želimo vrata naših pozorišta i opera otvoriti ženama kompozitorima“, "Muzičko komponovanje definitivno nije ženski zadatak"

Foto: Dizajn kostima za Charles Bianchini (1860-1905) - "La Montagne Noire"

Međutim, drugi novinari su hvalili "muževni" karakter Augustainih kompozicija.
Poznati francuski novinar, polemičar, književni kritičar, romansijer i dramski pisac Oktav Mirbo (1848 —1917) u svojoj kritici navodi kako Augusta Holmès ima muzički dar koji se može ravnati sa najvećim imenima savremene muzike.


Ipak, opera u četiri čina "La Montagne noire" imala je trinaest izvođenja a bila je postavljena u Covent Garden Operi u Londonu kao i u Metropolitan operi u Njujorku.  

Foto: alamy stock photo

Mnoga djela Auguste Holmès imaju politički prizvuk, npr. Simfonijska poema “Irlande” koju je napisala 1882. godine kako bi podržala irski pokret za nezavisnost, zatim, Pologne (1883) i Ludus pro patria (1888). 

Foto: Trijumfalna oda u čast stogodišnjice francuske revolucije

Nimalo slučajno, ova dama je izabrana da napiše službenu himnu Svjetskog sajma 1889. u Parizu, povodom 100 godina od francuske revolucije. To je onaj sajam kada se Ajfelov toranj uzdigao iznad pariških krovova. Komponovala izuzetno djelo "L'Ode Triomphale" sa impozantnom scenom koju je činilo 900 horskih pjevača i 300 instrumentalista. Samo petnaest hiljada gledalaca, (od preko 50 hiljada) je imalo čast da u “Palais de l'Industrie” prate ovaj gigantski poduhvat.


Kompozicija sa 1200 muzičara na sceni do tada nije bila izvođena, pa je taj događaj odjeknuo cijelim svijetom, a Augustu Holmès postavio na pijedestal koji je sa pravom zasluživala. Kritičari su nakon ovog događaja izjavili da je Francuska dobila muzu za sva vremena.

Njena himna “à la Paix” premijerno je izvedena u maju 1890. pred publikom od 4.000 ljudi koja ju je prozvala 18 puta. Posljednje dovršeno djelo je “Le jugement de Naïs” datira iz 1902. 
Do smrti 1903. Holmès je napisala 12 simfonijskih pjesama, četiri opere i više od 100 pjesama.


Augusta Holmès je umrla 28. januara 1903. godine u Parizu a sahranjena je na groblju Saint-Louis u Versaju.
U njenu čast mnoge ulice i trgovi širom francuske nose njeno ime, a najpoznatiji su trg : “Augusta-Holmes Place” u 13 -om arondismanu u Parizu i ulica Augusta-Holmes u Versaju.

 

Za Art Montenegro: Ivan Jovović

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Previous

"Makadam" - nezaboravna grupa

Leave review
Pjesmu posvećenu Crnoj Gori “Moj cvijet iz kamena”...
Read More
Spomenik junacima Mojkovačke bitke
Next

Spomenik junacima Mojkovačke bitke

Leave review
Spomenik junacima Mojkovačke bitke u Mojkovcu podi...
Read More