Osam veličanstvenih

Na fotografiji koju vidite je osam velikih umjetnika, koji su u umjetnosti ostavili poseban pečat a Jugoslaviju svijetu predstavljali na najdostojanstveniji način!

 

S lijeva na desno: Hakija Kulenović, Gojko Berkuljan, Mihailo Petrov, Aleksandar Aco Prijić, Risto Stijović, Miloš Vušković, Nikola Vujošević i Luka Tomanović.

Fotografija je snimljena na kongresu Saveza likovnih umjetnika Jugoslavije u Budvi, 1964. godine ispred hotela Avala.

 

Izuzetno uspješnu realizaciju osmog kongresa 1964. godine u Budvi obavilo je Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore (ULUCG) na čelu sa velikim crnogorskim slikarem Nikolom Vujoševićem koji je bio predsjednik od 1962. godine kao i član Savjeta Saveza likovnih umjetnika Jugoslavije.

 

Savez udruženja likovnih umjetnika Jugoslavije koji je osnovan 1946. godine u Beogradu, okupljao je najznačajnije likovne stvaraoce bivše Jugoslavije. Iste godine, tačnije 12. jula 1946. otvorena je na Cetinju Prva izložba novoformiranog Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore.

 

Bogata aktivnost Udruženja Likovnih umjetnika Crne Gore doprinijela je jednom osobenom, i za Crnu Goru karakterističnom, fenomenu -stvaranju brojne i trajne likovne publike.

 

"Kada je prije četrdeset godina, tačnije 12. jula 1946, otvorena na Cetinju Prva izložba novoformiranog Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, započeo je time jedan sasvim nov vid kulturnog življenja kod Crnogoraca. Započeo je organizovani i stalni kontakt između likovnih stvaralaca i publike, koja će se vremenom umnogostručavati, razvijati sopstveno interesovanje i ukus, a samim tim podsticajno djelovati na likovno stvaralaštvo i njegove nosioce. Taj proces, započet tom izložbom, teče i dalje, pa zato kad danas razmišljamo o toj izložbi, mi razmišljamo o njoj kao o kamenu međašu koji, u ovom slučaju, spaja ono što se dešavalo i što će se desiti sa našom novijom likovnom umjetnošću. Ona je sinonim logičnog spoja ranijih likovnih i predratnih tokova, iz kojih će se smiono iznjedriti mnoge poznate vrijednosti. Sada, sa određene vremenske distance, razmišljamo o njoj na sasvim drugačiji način. Sakupila je ona u sebi svu likovnu snagu i želje da se slobodno progovori u spektru različitih likovnih ubjeđenja." - istakao je u govoru Milan Marović povodom 40 godina od prve izložbe ULUCG, 12 jula 1986.

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Posjetili smo izložbu Toma Pavićevića
Previous

Posjetili smo izložbu Toma Pavićevića

Leave review
Posjetli smo Crnogorsku galeriju umjetnosti „Miodr...
Read More
Ja sam Charles Bukowski
Next

Ja sam Charles Bukowski

Leave review
Američki pjesnik, pripovjedač i romanopisac Čarls ...
Read More