Danilo Kiš i Pavle Đonović

Pavle Đonović i Danilo Kiš su postali nerazdvojni prijatelji po dolasku Danila na Cetinje.

Bili su susjedi i ista generacija. Svako jutro su zajedno odlazili u školu. Čak i u jednom kaputu, što je ovjekovječio fotograf beogradske "Politike" 1954. godine.

Evo kako je Pavle Đonović opisao taj događaj...

"To je bilo ono vrijeme studeni. Danilo nije imao kaputa, kao ni ja. Moj otac, koji je radio u jednom cetinjskom preduzeću, dobije neku nagradu. Kako mu je ostalo malo para, kaže mi - evo ti za jedan kapot! Ja pođem i vidim jedan kaput, koji su se zvali kubertusi. Bili su sukneni, a topli! Meni je možda trebao najmanji broj, ali ja uzmem najveći koji je bio u radnji. Pita me onaj trgovac - što će ti to? - a ja mu kažem - eto tako, dopada mi se ovaj.


Onda ja pravo s njim kod Kiša. Kažem mu: obuci desni rukav, a ja ću lijevi. Obučemo se i zakopčamo.
Rekoh: evo nam sad svakog jutra da idemo do škole (jer smo svakog jutra išli zajedno), da se ne pomijećemo.


I tako, jednog jutra, šetajući do škole u jednom kaputu, primjeti nas neki novinar beogradske "Politike". Imao je i fotoaparat. I vidi on: iz kaputa vire dvije ruke, dvije glave, a četiri noge, pa napravi snimak.


A kad sam donio kaput doma - otac mi je poludio. Graje on - što će ti ovo, prevelik je za tebe - a ja ćutim, jer je tada bilo neko patrijahalno vaspitanje. Ali, kroz dva dana, moj otac pročita u "Politici" i vidi sliku đe nas dvojica idemo u istom kaputu. Onda me poljubio i čestitao mi što sam to uradio. Bilo mu je milo!"


Na slici: Pavle Đonović - Crtež koji je nacrtao Danilo Kiš 1958. godine.


* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Ludovico Einaudi
Previous

Ludovico Einaudi

Leave review
Najjednostavniji opis je da je ovo predivna muzika...
Read More
Radonja Vešović
Next

Radonja Vešović

Leave review
Radonja Vešović "DOBA ŽELJNO SEBE" - 1991. ZAKL...
Read More