Petar Lubarda - "Brda nad Kotor"

Petar Lubarda jedan od najnagrađivanijih i najznačajnijih slikara jugoslovenske moderne umjetnosti 1950. godine stvara djelo „Brdo nad Kotor“. 
Slika koja predstavlja prelomni trenutak u stvaralaštvu umjetnika koju je Lubarda predstavio na Bijenalu u Veneciji, ali kojom započinje i seriju radova koja svjedoči o promjeni umjetničkog izraza, što je ostavilo neizbrisiv trag u tadašnjoj modernoj umjetnosti Jugoslavije.

Po povratku na Cetinje 1946. godine i angažovanja u formiranju Umjetničke škole na Cetinju 1947. godine, Lubarda je opet u dodir sa prirodom, neumorno slika i stvara veliki broj kapitalnih djela.


Tih godina slika Cetinje, Lovćen, Njeguše, Košćele, Skadarsko jezero, kamen, šipkove… Nastaju remek-djela, “Između dana i noći”, “Bitka na Vučjem dolu”, “Pogled s Košćela”, “Noć u Crnoj Gori”, “Porušeno selo Čekanje”, "Pogled na Ćekliće", “Donji kraj”, “Brajići”, “Vrtijeljka”, “Crnogorska brda”…i sve njih maja mjeseca 1951. predstavlja na čuvenoj izložbi u galeriji ULUS-a na beogradskim Terazijama gdje svojim čudesnim platnima otkriva Crnu Goru. 
Radovi izloženi 1951. rezultat su petogodišnjeg intenzivnog umjetničkog rada i boravka u Crnoj Gori.


U razgovoru sa Slobodanom Vukovićem 1965. godine Lubarda kaže:


"Davno sam počeo da slikam ali mogu da kažem da sam sazrio oko 1948. godine, a dotle sam možda bio dobar poznavalac i dobar đak…"

Foto: Petar Lubarda "Brda nad Kotor", 1950. Ulje na platnu, 81 x 64cm - Kuća legat, Beograd.

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Vojo Stanić u kritici Valerya Stefanovicha Turchina
Previous

Vojo Stanić u kritici Valerya Stefanovicha Turchina

Leave review
http://vojo-stanic.com/
Read More
Anastas Bocarić
Next

Anastas Bocarić

Leave review
Da je u pitanju bila svestrana ličnost, govore i p...
Read More