Poetry of the microcosm – četvrta knjiga Dušana Pejakovića

Književnik Dušan Pejaković iz Podgorice, nakon krajnje uspješnog perioda u domenu stvaralaštva u proteklih dvije godine, te objavljenih tri knjige: “Unrest of lucidity” (KDP Amazon, 2020), “Silueta nedosanjanog sna” (Obodsko slovo, 2020), “Polyphony of life” (KDP Amazon 2021), nastavlja svoju autorsku epopeju, a u sklopu koje je prije par dana objavljena i njegova četvrta knjigu “Poetry of the microcosm”.

Prema riječima autora radi se o jednom krajnje autentičnom djelu i nečemu dosad neviđenom ne samo ovdje u regionu nego i na mnogo širem podneblju. U pitanju je dvopartitna zbirka poezije sastavljena iz jedne relativno nove discipline nazvane micropoetry, te uz particiju haiku izraza čini jedno zaokruženo djelo mikro-poetskog iskaza; a pri čemu je, nastavljajući svoj dosadašnji manir - autor izvorno realizovao samo djelo na engleskom jeziku. Dodaje i da je ovakav autentični poetski izraz (pogotovo uzimajući u obzir činjenicu da je realizovan na stranom jeziku) nešto zaista novo u regionu, te dodaje i da mu je izuzetno drago što kroz svoje stvaralaštvo utire put ovim i sličnim formama na našoj kulturnoj sceni. 


Svojevrsno pomjeranje granica literarne ekspresije oličeno u ovom djelu dodatno je potkrijepljeno i blistavim recenzijama poznatih međunarodnih poeta iz najrazličitijih djelova svijeta, a autor je sa nama odlučio da podijeli i nekoliko redaka iz tog domena koji pružaju dodatni uvid u sam materijal:


Extremely efficient use of poetic micro-elements, with such strong layered and pungent linguistic expression from which one  inherent originality is transmitted.


-  Dr Prashant Sachdev 

 

A young and talented writer, with soulful and innovative approach to poetry, skillfully showing his  master wordplay. I warmly recommend it. 


- Natasha Ilia Çuro 

 

 A new haiku pen is coming to us from Montenegrin capital, looking for its place among the pearls of this form spread all over the world. The young and talented poet skillfully handles the given language and with his well-constructed style fluently and accurately conveys moments through a powerful three-part verse.  

 

 - Predrag Pešić 

 

Knjiga će biti dostupna u dva formata, u elektronskom obliku, ali i u fizičkom formatu putem opcije “print on demand” (link:

https://www.amazon.com/Poetry-microcosm-Du%C5%A1an-Pejakovi%C4%87-ebook/dp/B09MNXBX5Z ) na Amazonu, ali i putem široke lepeze povezanih distributera poput: Goodreads, Book Depository, AbeBooks, Google Books itd …

Dušan Pejaković (1991) je mladi i nagrađivani književnik, nastanjen u Podgorici. Magistrand Fakulteta političkih nauka Univerziteta Crne Gore, volonter, socijalni preduzetnik, novinar dopisnik i književni autor. Osim na jezicima balkanskog jezičkog područja, izvorno stvara i na engleskom, italijanskom i španskom jeziku.


Objavljivan dosad u više od 50 zbornika i antologija poezije i proze širom svijeta, kao i u par desetina međunarodnih časopisa i to na mnogim stranim jezicima. Fragmentarno, njegova poezija je prevođena na sljedeće jezike: engleski, italijanski, španski, portugalski, slovenački, ruski, francuski, njemački, bengali i kineski jezik; a u planu su i  mnoge druge međukulturne saradnje i novi prevodi. Mnogobrojna učešća na konkursima, festivalima i takmičenjima iznjedrila su i veliki broj pratećih diploma, nagrada, sertfikata i priznanja za ovog mladog, nezavisnog autora. Kroz pisanu riječ, pronio je glas svog stvaralaštva, ali i ostavio trajni pečat svoje domovine, širom čitavog svijeta: počev od Južne Amerike, preko Evrope pa sve do Azije i Indije. Shodno tome, ukazivana mu je počast od strane više međunarodnih udruženja, te je proglašavan za globalnog promotera književnosti i ambasadora kulture, a dodijeljena su i mnoga članstva i adekvatne reprezentacijske uloge u navedenim organizacijama (mahom internacionalnog tipa). Osim poezije i proze, Pejaković se takođe bavi pisanjem esejistike i analitičkih tekstova iz domena struke. Trenutno radi i na ostvarenju zbirke kratkih priča i novela, kao i na jednom novokoncipiranom esejističkom djelu iz domena sociologije kulture.

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Glas je spas - Pavle Đonović
Previous

Glas je spas - Pavle Đonović

Leave review
Književnik Pavle Đonović (1934 – 2002) ostavio je ...
Read More
Dirljiva priča o peraškom Romeu i Juliji
Next

Dirljiva priča o peraškom Romeu i Juliji

Leave review
Izvor: - NVO Medjunarodni festival klapa Perast: s...
Read More