Posjetili smo izložbu Toma Pavićevića

Posjetli smo Crnogorsku galeriju umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju u kojoj je prije nekoliko dana otvorena retrospektivna izložba našeg poznatog slikara Tomislava Toma Pavićevića.


Djela Toma Pavićevića u CGU „Miodrag Dado Đurić“ mogu se pogledati do 15. oktobra a ljubitelji njegovog stvaralaštva mogu uživati u čak 90 radova iz višedecenijskog Pavićevićevog opusa.


Izložbu prati bogata monografija u izdanju Narodnog muzeja Crne Gore koju je uredila istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka, dr Anastazija Miranović dok je koautorka monografije, istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić.


Tomo Pavićević je rođen 1952. godine u Titogradu. Završio je Višu pedagošku školu u Nikšiću. Član je ULUCG-a od 1978.  Živi i radi u Podgorici. 
Do sada je imao 40 samostalnih, kao i brojne kolektivne izložbe. 
Od samostalnih izložbi izdvajaju se izložbe u Umjetničkom paviljonu u Podgorici kao i izložbe u Galeriji »Citadela« (Budva, 1993), Galeriji Republičkog kulturnog centra (Podgorica, 1994) i Galeriji »Dado« Narodnog muzeja Crne Gore (Cetinje, 2006). Grupno je izlagao na Tradicionalnim izložbama ULUCG-a od 1978. kao i na Cetinjskom Salonu jugoslovenske likovne umjetnosti »13. novembar« (1979-1984). Učesnik je i izložbe »Savremena crnogorska umjetnost« u Galeriji Dojče Vele u Kelnu 2000. godine.

Dobitnik je niza nagrada i priznanja, od kojih se izdvajaju: 
Otkupna nagrada „Savremeni crnogorski crtež“
 Nagrada „Slikari svom gradu“, Titograd 1979
 Nagrada ULUCG-a za 1990. Godinu
 Nagrada „Milunović, Stijović, Lubarda“ na tradicionalnoj izložbi ULUCG-a 1996. i 2010. godine.

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Uroš Tošković - intervju iz 1983.
Previous

Uroš Tošković - intervju iz 1983.

Leave review
Januar 1983: Živa legenda našeg modernog slikarstv...
Read More
Osam veličanstvenih
Next

Osam veličanstvenih

Leave review
Osam veličanstvenih! S lijeva na desno: Hakija Ku...
Read More