Poznanstvo Mila Milunovića sa Antoanom Burdelom

Čuveni francuski vajar Antoine Bourdelle, 1927. godine uputio je našem slikaru Milu Milunoviću pismo sljedeće sadržine:

 

„Gospodine Milunoviću, doživio sam veliko i vrlo rijetko uzbuđenje, dragi Gospodine, kad sam Vas otkrio u Salonu  "Palais de Bois" zvanom "Salon Tiljeri" ove, 1927. godine. Vaša pošiljka je otkriće za mene.
Nalazim da je vaša umjetnost jaka, savjesna, sređena i spontana, sve zajedno.
Rekao sam svim mojim prijateljima da obožavam Vaša platna i siguran sam da će se jedna elitna publika okupiti oko Vašeg imena.
Vi u mnogome prevazilazite čak velike majstore. Veliki Umjetnik. To je Vaše ime.”

Poznanstvo Mila Milunovića sa Antoanom Burdelom u Parizu bilo je od izuzetnog značaja za našeg slikara a poštovanje francuskog umjetnika dokazuje i činjenica da Muzej Antoine Bourdelle u Parizu krase čak tri Milunovićeva djela koja su zaostavština impresivne kolekcije velikog francuskog vajara.

Veliki francuski vajar i pedagog Émile Antoine Bourdelle (1861 – 1929), sa 24 godina je osvojio stipendiju na Školi lijepih umjetnosti u Parizu gdje je učenik čuvenog francuskog vajara Ogist Rodena. Tokom vremena je osvojio veliku prepoznatljivost svojih djela, a pod njegovim vođstvom stasali su mnogi poznati vajari iz cijelog svijeta.


Djela ovog velikog vajara su rasuta širom svijeta i krase mnoge poznate trgove.
Muzej “Bourdelle” u Parizu je atelje koji je Antonie Bourdelle 1922. počeo da pretvara u muzej, što do smrti nije uspio da ostvari. Početkom 1930-ih Gabriel Cognacq je obezbijedio sredstva za kupovinu ateljea i na taj način izbjegao rasipanje preostalih umjetničkih djela. Muzej je zvanično otvoren 1949.


Danas muzej sadrži više od 500 radova, uključujući mermerne, gipsane i bronzane statue, slike, pastele, freske, i Bourdelleovu ličnu kolekciju djela svjetskih umjetnika kao što su: Eugène Carrière, Eugène Delacroix, Jean Auguste Dominique Ingres, Milo Milunović, Adolphe Joseph Thomas Monticelli, Van Gogh, Pierre Puvis de Chavannes, Auguste Rodin…
Muzej sadrži originalne gipsane dijelove nekih od njegovih najboljih djela, uključujući 21 studiju Ludwiga van Beethovena, kao i arhive dokumenata i njegove kopije grčkih i srednjovjekovnih djela
.

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Pero Poček
Previous

Pero Poček

Leave review
Izvor: GLASNIK Narodnog muzeja Crne Gore, nova ser...
Read More
LUBARDA
Next

LUBARDA

Leave review
Noć u Crnoj Gori, 1951, ulje na platnu, 80,5x99,7c...
Read More