Princeza Marija Gabrijela od Savoje o svojoj baki Jeleni

Jelena Petrović Njegoš - Elena di Savoia

Princeza Marija Gabrijela od Savoje unuka crnogorske princeze Jelene Petrović – Njegoš, to jest, italijanske kraljice Jelene Savojske i ćerka posljednjeg kralja Italije Umberta II, za svoju baku kaže:


„Kraljica Jelena od Savoje – moja baka, bila je jedna nevjerovatna ličnost. Mnogo sam je voljela jer je bila majčinski brižna. Voljela je prirodu, bila je izuzetno spretan lovac, znala je da puca bolje nego bilo koji muški član porodice Savoja. Znala je da sastavi i rastavi pištolj, obožavala je da peca i izuzetno je voljela botaniku. Govorili su da je baka Jelena liječila biljem ali i rukama, imala je puno magnetizma… Milost i hrabrost bile su njene najistaknutije osobine, a to je tipično crnogorski, zar ne? 


..Pada mi na pamet još jedna stvar koju mi je baka govorila, a to je da nikad nije otišla kod zubara, nikad nije imala pokvaren zub. Dakle, to je ta zdrava strana Crne Gore. Kosa joj je bila duga do koljena, crna… veoma crna, a zubi bijeli, prebijeli… Prelijepa i veoma zdrava žena. Moram prokomentarisati i nešto što se tiče njenog muža Kralja Viktora Emanuela. Oni su bili jedan vrlo, vrlo zaljubljen par sve do smrti.“

Princeza Marija Gabrijela od Savoje

Princeza Marija Gabrijela od Savoje objavila je nekoliko istorijskih radova o kraljevskoj porodici Savoja i veliki je poštovalac i promoter nasljeđa svoje bake Kraljice Jelene Savojske. Nasljednica italijanske kraljevske loze ima Fondaciju koja nosi ime njenih roditelja, posljednjeg italijanskog kralja Umberta II Savojskog i kraljice Marije Jozé, koja posjeduje dosta ličnih stvari njene bake.Izvor: EXCLUSIVE Montenegro Family

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Spomenik junacima Mojkovačke bitke
Previous

Spomenik junacima Mojkovačke bitke

Leave review
Spomenik junacima Mojkovačke bitke u Mojkovcu podi...
Read More
Boro Begović
Next

Boro Begović

Leave review
Filmsku karijeru je započeo 1955. godine u filmu “...
Read More