Promocija knjige "Elena d'Italia, La Regina Buona"

Na poziv Danijele Đurđević, predsjednice Italijansko-crnogorskog udruženja prijateljstva “Italija-Montenegro Ređina Elena” čast nam je bila prisustvovati promociji istorijske knjige „Elena d'Italia, La Regina Buona”, koju je napisao Guljelmo Bonano di San Lorenco, održanoj  sinoć u  Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević“ na Cetinju. 

Na promociji su govorili: autor knjige Guljelmo Bonano di San Lorenco, baron prof. dr Karlo Majorana Gravina, esejista i novinar, dr Lela Matijato Majorana i  novinarka i psihotarapeutkinja, prof. dr Vesna Kilibarda. 


Ova knjiga je rezultat strastvenog i višegodišnjeg istraživanja čitavog života Jelene Savojske, rođene Petrović Niegoš, princeze Crne Gore, koja je postala kraljica Italije 1900., nakon što se nekoliko godina ranije udala za prestolonasljednika Vittoria Emanuela. 


Između ostalog, autor ovog djela je naveo da brak Jelene i Vitoria (uprkos krutim dinastičkim pravilima tog vremena) koji je trajao skoro pola vijeka bio ispunjen ljubavlju i razumijevanjem.


Princeza Jelena prvi put srela sa italijanskim princom Emanuelom, 1985. na  međunarodnom Bijenalu umjetnosti u Veneciji. Sljedeći put će se vidjeti u Petrogradu  tokom  krunisanja Nikolaja II za cara Rusije. Poslije susreta u Petrogradu - prema italijanskim istoričarima -  Viktor Emanuel se povjerio majci Margariti ovim rječima. ”O Elena o nessuna” (“Ili Jelena ili nijedna”).


Ova knjiga opisuje, mnoštvo neobjavljenih ili malo poznatih detalja, iz života dobre kraljice: od rođenja, njenog djetinjstva, obrazovanja u Rusiji, stupanja u brak sa Vittorom Emanuelom III do uspona na tron Italije; od njene posvećenosti u borbi protiv letargičnog encefalitisa, njenog angažovanja kao medicinske sestre za vrijeme zemljotresa u Mesini, Prvog svjetskog rata; i zaalaganja za sprečavanje drugog svjetskog rata, do tragičnog gubitka ćerke Mafalde, koju su Njemci zarobili i internirali u logor smrti Buchenvald, ne zaboravljajući period tokom egipatskog izgnanstva, kao i tokom francuskog, gdje je neumorna u svojim dobrotvornim djelima dočekala smrt.

Autor knjige Guglielmo Bonanno, rođen je u Tarantu 10. maja 1969. godine, gdje je završio više studije, 1988. godine. Diplomirao je politologiju, istorijsko-politički kurs na Politehnici poslovnih studija u Luganu (CH), sa tezom o Vittorio Emanuele III. Magistrirao je plemenito pravo i heraldičke nauke na Papinskom univerzitetu "Regina Apostolorum" u Rimu, tezom o Regini Eleni. Dobitnik je titule vitez i zlatnog krsta za zasluge Savojskog građanskog reda, kao priznanje za svoje studije biografske publikacije Vittorio Emanuele III i Regina Elena. Pored knjige „Elena d'Italia, La Regina Buona” autor je knjige PICCOLO GRANDE RE -Vittorio Emanuele III - Un'altra storia koja je imala dva izdanja, UMBERTO II - IL PRINCIPE, IL RE, L'UOMO i LA GUERRA ALL'ITALIANA.


Sa nestrpljenjem iščekujemo prevod ove divne knjige i plasman u Crnoj Gori.

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još