Rad Jelene Jovančov na jedinstvenoj svjetskoj izložbi o UN

Na velikoj međunarodnoj onlajn izložbi pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Rumunije Klausa Johanisa, koju povodom obilježavanja 75 godina Ujedinjenih nacija organizuje ″Inter-Art″ fondacija iz Rumunije pod nazivom ″United Nations – symbol of life, freedom & happiness″ (UN– simbol života, sloboda i sreća), zastupljena je i grafika višestruko nagrađivane akademske umjetnice iz Bara Jelene Jovančov.

Na poziv organizatora, Jelena Jovančov učestvuje na ovoj tematskoj izložbi sa radom ″The Voice of the Angel″ kao jedina odabrana učesnica iz Crne Gore. Zbog situacije izazvane pandemijom izložba je dobila karakter onlajn projekta, odnosno virtuelne izložbe.

Organizatori se nadaju, ukoliko situacija sa koronavirusom dozvoli, da će stvarna izložba biti održana u sjedištu UN u Njujorku u septembru 2021. 


 Ovaj projekat koji je pokrenula i organizovala ″Inter-Art″ fondacija iz rumunskog grada Ajud predstavlja apsolutnu svjetsku premijeru, jer su prvi put u istoriji umjetnici iz svih 193 države članice Ujedinjenih nacija okupljeni na jedinstvenoj umjetničkoj izložbi.


Svaku državu predstavlja jedan umjetnik izabran sa velikom pažnjom, a za Rumuniju, zemlju organizatorku, izabrani su 24 umjetnika koji pripadaju različitom multietničkom spektru. Izložba se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Rumunije Klausa Johanisa uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Rumunije i Rumunskog Instituta za kulturu.

- Ova izložba simbolična je freska našeg doba, stvorena u kontekstu koji nam je potreban – više nego ikad – solidarnosti i razumijevanja. Ne slučajno, ključni faktor koji je omogućio ovu izložbu isti je kao onaj koji je motivisao rad UN od njenog nastanka 1945. godine i koji garantuje uspjeh Organizacije u prikazivanju “umjetnosti jedinstva” među narodima u budućnosti, međunarodne saradnje u korist naših građana - izjavio je predsjednik Rumunije Johanis u poruci posvećenoj organizaciji izložbe.


- Ovaj jedinstveni događaj daje posebnu počast godišnjici Ujedinjenih nacija u želji da pokaže da kroz umjetnost možemo stvoriti bolji svijet – svijet slobode i suživota, saradnje i razumijevanja, kao i jedinstva između ljudi, nacija i kultura - navode organizatori.

Jovančov je bila učesnica brojnih međunarodnih izložbi u organizaciji ″Inter-Art″ fondacije, kao što su međunarodna izložba ″Freedom and Art – Without borders″ u zgradi Evropskog parlamenta u Briselu 2013, tematskih izložbi ″United Nations: Nations – Water – Cultures″ i ″Toward Progress in the Post-2015 Development Agenda and Climate Change Issues″ u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku 2013. i 2015, međunarodne izložbe ″Intercultural links″ u sjedištu UN-a za Evropu – Kancelarija Ujedinjenih nacija u Ženevi 2015, međunarodne izložbe ″Inter-Art – 20 years″ u Nacionalnoj biblioteci Rumunije u Bukureštu.

Jelena Jovančov je rođena 1982. u Podgorici, diplomirala je na studijskom programu grafika na Fakultetu likovnih umjetnosti u Cetinju, gdje je i magistrirala 2010. Bila je stipendista Vlade Crne Gore – Ministarstva prosvjete i nauke, stipendista Opštine Bar i stipendista PASCA visoke škole savremene umjetnosti.

2008. godine studijski je boravila u Francuskoj-Pont-Aven School of Contemporary Art (PASCA). Autorka je 25 samostalnih izložbi, učesnica preko 270 uglavnom selektovanih i žiriranih međunarodnih grupnih izložbi u više od 40 država. Dobitnica je 15 uglavnom međunarodnih nagrada i više priznanja za svoj umjetnički rad.

 

Njeni radovi nalaze se u više od 60 javnih zbirki, od čega preko 30 stalnih muzejskih kolekcija širom svijeta: Nacionalni muzej umjetnosti Kine u Pekingu (NAMOC), Nacionalni muzej rumunske književnosti u Bukureštu, Muzej umjetnosti u Jekaterinburgu, Udruženje muzeja Istanbul, Umjetnički muzej nacionalnog muzejskog kompleksa u Jašiju, Nacionalni umjetnički muzej Republike Tatarstan u Kazanju, Baškirski nacionalni muzej umjetnosti u Ufi, Zapadnočeški muzej u Plzenu, Muzej umjetnosti u Brestu, Državni istorijsko-arhitektonski i umjetnički muzej Jelabuga u Rusiji (EGMZ), Muzej Douro u Portugalu, Muzej italijanske grafike Padova-Vigonza u Italiji, Nacionalni tajvanski muzej umjetnosti (NTMoFA), Nacionalna Aleksandrijska biblioteka (BA), Biblioteka grada Beograda i mnogi drugi.

 

Njeni umjetnički radovi i autorski tekstovi publikovani su u više od 180 štampanih kataloga. Autorski tekstovi prevođeni su joj na engleski, njemački, francuski, italijanski, portugalski, ruski, kineski, korejski, azerski, slovenački jezik...

 

Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore (ULUCG) od 2008. i Međunarodnog društva mecotinte, International Mezzotint Society (I.M.S.) Florida, SAD od 2015. Ima status samostalnog umjetnika od 2017.  

 

Teks preuzet sa portala FERAL BAR - autor: Radomir Petrić - http://www.feral.bar/

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još