Risto Stijović o „Konjima vranim“ Tome Rosandića

"Igrali se konji vrani" naziv je skulptura vajara Tome Rosandića postavljenih 1939. godine ispred skupštinskog zdanja ondašnje Kraljevine Jugoslavije, a danas Republike Srbije u Beogradu.

O prvom susretu sa ovim skulpturama veliki crnogorski vajar Risto Stijović je zapisao:


U četvrtoj deceniji nije bilo mnogo umjetnika u Beogradu. Nije ih bilo jer su se glođali.

Na primjer, zove me Toma Rosandić  da vidim njegove konje pred Skupštinom. Ja sam otišao jednog dana. Pa kaže, šta mislite? Rekoh, ne sviđaju mi se. Tvrdo je. Konji su tvrdi. Kao da su klesani u drvetu. Trebalo je to modelirati. To treba da bude mekše. "Ah, šta se vi u to razumete?" Pitao sam ga: "A zašto ste me zvali, dođavola?" Bio je strašno ljut na mene. To me je koštalo profesorskog mjesta u likovnoj akademiji. 

Ideja za ove skulpture pokrenuta je oktobra 1936. godine, a Toma Rosandić je na poziv Odbora za uređenje skupštine izvajao skulpturu koju je uradio u gipsu u svojoj kući koju je kasnije zavještao gradu Beogradu.

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
prof. dr RANKO RADOVIĆ - arhitekta svjetskog glasa
Previous

prof. dr RANKO RADOVIĆ - arhitekta svjetskog glasa

Leave review
Kao posthumno priznanje osnovana je 2006. godine N...
Read More
Portret Petra II Petrovića Njegoša slikara Jozefa Tominca
Next

Portret Petra II Petrovića Njegoša slikara Jozefa Tominca

Leave review
skicirati, onda bi slika bila original iz 1838. go...
Read More