Spomenik junacima Mojkovačke bitke

Spomenik junacima Mojkovačke bitke u Mojkovcu podignut je 1966. godine u čast obilježavanja 50 godina Mojkovačke bitke i predstavlja monumentalno umjetničko i arhitektonsko ostvarenje velikog crnogorskog vajara Draga Đurovića i arhitekte Mirka Đukića.


Niz kamenih stepenica vodi do spomenika sa nivoa ceste. Na svakoj strani spomenika nalaze se bronzane reljefne skulpture sa crnogorskim borcima. Ispod nadstrešnice objekta na mermernoj ploči stoji natpis: 
JUNACIMA MOJKOVAČKE BITKE - ginuli su za slobodu i bratstvo, zato i danas žive, 1915-16 - 1966. 


Spomenik je jedan od glavnih simbola grada Mojkovca i nalazi se na grbu grada.


Na Božić 1916. godine, crnogorska vojska je uz ogromne žrtve, pobijedila je jaču i višestruko nadmoćniju austrougarsku vojsku. Mojkovački junaci postali su simbol stradanja i herojstva, i još jedna potvrda tradicionalne crnogorske hrabrosti i junaštva. 


Najbolje to opisuju riječi pukovnika austrougarske vojske Rajnera: 
“Hrabrost crnogorskog vojnika nema premca u istoriji ratova. Tu ste mogli vidjeti crnogorskog vojnika koji goloruk nalijeće na bajonet protivnika. Ta malobrojna i primitivno naoružana vojska, danima je na mojkovačkom terenu zadržavala daleko brojniju, moderno naoružanu autrougarsku vojsku. “

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Opera “La Montagne Noire”
Previous

Opera “La Montagne Noire”

Leave review
Trijumfalna oda u čast stogodišnjice francuske rev...
Read More
Princeza Marija Gabrijela od Savoje o svojoj baki Jeleni
Next

Princeza Marija Gabrijela od Savoje o svojoj baki Jeleni

Leave review
Princeza Marija Gabrijela od Savoje
Read More