TOMA

Jedan od najveći jugoslovenskih muzičkih legendi, Toma Zdravković je bio izuzetno čest gost u Crnoj Gori, a pored muzike ovdje mu se dogodila velika ljubav i velika prijateljstva. 

Foto: Nada i Toma na vjenčanju

Naime, 1972. godine tokom boravka i nastupa u Budvi, Toma je upoznao Nadu Radanović sa Cetinja. Iste godine su se vjenčali, na Ostrvu cvijeća. Kuma im je bila Olivera Katarina a na svadbi su pjevale Usnija Redžepova i Anđelka Govedarević.


- Nada je sa Cetinja. Upoznao sam celu njenu rodbinu, a to znači jedan novi svet. Crnogorce, koji su pošteni, tvrdi i iskreni ljudi. Baš smo se juče vratili sa Cetinja...Posle braka na Ostrvu putujemo petnaest dana u Budvu, gde moram da pevam, a onda u Beograd... - ispričao je Toma tada za Novosti.


Toma se ženio četiri puta, a Nada je bila njegova treća supruga, za koju se pisalo da mu je bila najveća ljubav, što on nije krio.
Nažalost ovaj brak nije opstao. Kako je kasnije ispričao njegov brat Novica, rastanak sa njom mu je naročito teško pao i tada se odao alkoholu i danima nije izlazio iz kuće. 
Nada je bila izuzetno lijepa i jedina Tomina supruga kojoj je posvetio pjesmu. Pjesma je nastala ubrzo nakon njihovog rastanka a riječi u pjesmi dovoljno govore o njegovoj ljubavi i patnji.

Velika djela, velikih pjesnika prepjevali su mnogi veliki pjevači. Tako je Arsen Dedić pjevao stihove Miroslava Krleže i Tina Ujevića. Jadranka Stojaković Alekse Šantića, Davorin Popović i Indeksi Maka Dizdara, Ibrica Jusić Desanke Maksimović... 


A „Kare Šabanove“ velikog crnogorskog pjesnika Aleksandra Lesa Ivanovića je prepjevao legendarni Toma Zdravković. Toma 1980. godine u isto vrijeme objavljuje singlove Kari Šabanovi i Umoran Sam Od Života za Jugoton. 


Toma nije bio sklon bezrezervnoj bliskosti i brzom sklapanju prijateljstava uprkos legitimaciji kafanskog čovjeka. Ipak, prijatelje koje je on pustio u život bili su prijatelji za cijeli život.

Jedan od njih je naš legendarni pjevač Zoran Kalezić koji mu je bio i kum. 


- Nikada u njegovom druženju nisam vidio posebnu sreću. Tugu nije mogao da skrije. Odavale su ga oči, pogled, tuga je toliko jača bila od radosti. Tugu mogu nositi samo posebni ljudi. – Zoran Kalezić

Foto: Toma i Zoran Kalezić

Prijatelj mu je bio i crnogorac Obrad Jovović, direktor "Jugotonovog" predstavništva u Beogradu, koji je itekako zaslužan za početak Tomina diskografskog uspona.
Nastupajući pred probranom publikom, Toma je do savršenstva izgradio svoju kafansku reputaciju, pa je svima, osim Tomi, bilo logično što mu je Obrad Jovović, šef "Jugotonovog" predstavništva u Beogradu ponudio da snimi ploču. Bez velike nade, odnio je Jovoviću demo-snimke pjesama "Ciganka", "Marta", "Nikad neću da te zaboravim" i "Anđela". Na veliko Tomino čuđenje, ploča je brzo objavljena, na što je on izjavio: “Konačno se dogodilo, eto, da neko i održi dato obećanje!“ Singl je postao zlatan, što je Tomi otvorilo sva, do tad, zatvorena vrata.

Foto: Toma i Obrad Jovović

Na kraju, veza Tome, Cetinja i Crne Gore je bila nekako neraskidiva, pa je jedan od posljednjih koncerata održao pred prepunom Ljetnjom pozornicom pod Orlovim kršem na Cetinju.

Foto: novosti.rs
Video: youtube 

Foto: Arhiva

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Piće koje je
Previous

Piće koje je "podstaklo" umjetnost

Leave review
Absint je ubrzo stekao reputaciju psihoaktivnog pi...
Read More
MIHAILO LALIĆ O SEBI
Next

MIHAILO LALIĆ O SEBI

Leave review
U gimnaziji nije bilo fizičarskih instrumenata ni ...
Read More