„Udovica“ - Gojka Berkuljana

Čuveno remek-djelo „Udovica“ velikog crnogorskog slikara Gojka Berkuljana, sa pravom je ušla u sve antologije crnogorske umjetnosti. 

Za lik „Udovice“, Gojko je odabrao baš svoju suprugu Zagu.


Zaga Berkuljan je bila prva crnogorska novinarka a prije svega dama, lijepa, otmena i skromna. Od početka pedesetih, do penzionisanja 1979. godine, Zaga je bila uporna i brižna hroničarka svakodnevnog cetinjskog života. Na malom prostoru, od Donjeg Kraja do Bajica, od vrha do dna stupca, svakodnevno je tukla svoju revoluciju. Govorila je tri jezika, simultano prevodila italijanski, uz perfektno znanje francuskog i njemačkog.


Baranka, Zaga, rođena Mitrović diplomu Trgovačke akademije dobila je već 1947. godine u Titogradu. Radila je u „Omladinskom pokretu“, kratko, prije Pobjede. Reportaže sa sjevera, jednostavne ljudske priče, feljtoni koji su istoriju činili svakodnevnom, bliskom i intimnom aferom za polupismenog čitaoca - bili su ono što je ime ispod teksta činilo prepoznatljivim.

Na otvaranju retrospektivne izložbe Gojka Berkuljana u Podgorici, 2010. godine, govoreći o njegovom životu i stvaralačkom radu, slikar Slobodan Bobo Slovinić prenosi sjećanje na velikog slikara i njegovo čuveno djelo "Udovica":


"1986. godine, u periodu kada sam bio predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, iznova obilate, ali ovog puta, mučne cetinjske kiše i velike vode, poplaviše Donje polje.
U Cetinju je po ko zna koji put zvonilo na uzbunu, potop, stigao je sudnji dan. Poplavljenim, osobito donjim dijelom grada, komuniciralo se gumenim čamcima i čunovima sa Skadarskog jezera.
Sa članovima predsjedništva ULUCG-a, krenuh u pohode poplavljenim kolegama, da vidimo može li se što pomoć, Gojku, Smaju, Milu, Puru, Luki, Muju...


Nadomak štamparije "Obod", Gojkova, veoma skromna prizemna kućica i soba-atelje. Prizor katastrofalan, prethodne noći, voda je u prostorijama dosegla visinu od 80 cm. U kući haos, nešto je uspijelo da se spasi, Gojko i Zaga, a nju sam uvijek znao veselu i nasmijanu, potpuno smrknuti, djeca u prikrajku zanijemila.
Stradalo je preko 300 radova, slika, akvarela, crteža, skica. Ali, na zidu u polutami, primjećujem čuveno Gojkovo djelo, "Udovicu" iz 1962, ovjekovječio je svoju izuzetno markantnu suprugu, slika je bila spašena. Bio sam tada veoma srećan, a i sada, jer je to odista vrhunsko djelo, poput relikvijarne ikone, prezentirano i u ovoj retrospektivnoj postavci."

 

Poznati crnogorski istoričar umjetnosti Milan Coko Marović (1934 – 2005) koji je bio direktor Umjetničkog muzeja Crne Gore, Njegoševog mauzoleja i dugogodišnji direktor Galerije nesvrstanih u Podgorici za Berkuljanovo remek-djelo kaže:


 „Udovica“ je materijalizovani simbol oblika i formi, humani odnos prema ženi-majci, čovjeku i ratniku i svemu onome što u ovim prostorima u prošlom i sadašnjem vremenu ona i jeste."

 

Dio teksta preuzet sa portala Analitika

Fotografije preuzete sa kanala You Tube - Gojko Berkuljan - Portret

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Jugoslovenski spomenici kroz objektiv Kineskinje Xiao Yang
Previous

Jugoslovenski spomenici kroz objektiv Kineskinje Xiao Yang

Leave review
Spomenik Ilinden, poznat i pod imenom Makedonium, ...
Read More
Crnogorski likovni salon „13. novembar“
Next

Crnogorski likovni salon „13. novembar“

Leave review
Crna Gora, koja je krajem 60-ih bila kulturna prov...
Read More