„Unrest of lucidity“ - Dušan Pejaković

Dušan Pejaković je mladi autor nastanjen u Podgorici. Pasionirani čitalac i ljubitelj prirode; volonter i socijalni preduzetnik. Trenutno ima status magistranda na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore. Piše i objavljuje u širokom spektru oblasti: od poezije, preko proze do eseja i analitičkih tekstova i članaka iz domena njegove struke. Vremenski i ne toliko dugo prisutan u svijetu poezije, ali je već imao prilike učestvovati u mnogim projektima i dobitnik je nekoliko priznanja. Objavljivan dosad u više zbornika poezije, časopisima i magazinima kulture, kao i putem online platformi. Takođe, bavi se pisanjem proze, prevashodno oličene u formatu kratkih priča ili novela. 

Povod za ovaj tekst je objavljivanje njegove prve knjige poezije. Naziv knjige je „Unrest of lucidity“ i izvorno je pisana na engleskom jeziku, što je samo po sebi izuzetan uspjeh, a ujedno i veoma rijetka pojava na ovim prostorima. Kaže da se trudio da sumira sve one neke prolazne, neko bi rekao i skoro pa neuhvatljive (eng: illusive) momente koji umnogome oblikuju naš život. Tematika je raznovrsna, životna, vibrirajuća, upečatljiva.

 

Smatra da bi eventualno svaki čitalac mogao pronaći makar neku cjelinu sa kojom bi se uveliko mogao poistovjetiti, a neki vrlo vjerovatno i mnogo više. Knjiga je dostupna u elektronskoj formi kao i u štampanom obliku (putem opcije „print on demand“) na sajtu Amazona.

Internet link na kojem možete pronaći knjigu je https://www.amazon.com/dp/B08CRXCGZG.


Takođe, ističe i osobu koja je umnogome veliki dio ovog projekta, a koja je ujedno i recezentkinja istog – Anđela Turukalo, koja je jedna od naših najprepoznatljivijih i najpriznatijih domaćih pjesnikinja i književnih kritičarki. 
Napominje i da ima namjeru da dio novca od (eventualne) prodaje knjige – donira nadležnim institucijama u svrhu borbe protiv virusa Covid-19 u Crnoj Gori.


Ovom prilikom, podijelićemo i nekoliko stihova iz datog djela: 

 

The lonely mountain

 

Far up
in the trenches,
of a giant mountain,

 

where it can only
be heard: a whispering bells
of so much needed peace;


a zephyr,
hum of a river,
a soft whisper of swaying branches.

 

Up there,
on the clearing
above the clouds.

 

Za kraj, autor dodaje i da možemo iščekivati i skoro objavljivanje njegove druge knjige, čiji je materijal uveliko spreman: i ovog puta se radi o poeziji, ali na našem jeziku. Trenutno radi i na još jednom projektu, zbirci kratkih priča i pripovjetki. 

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Most na Đurđevića Tari
Previous

Most na Đurđevića Tari

Leave review
Na mostu 1978. godine snimani su kadrovi ratnog fi...
Read More
Rani jadi - Kiš
Next

Rani jadi - Kiš

Leave review
Kakvom sam tada bio mišlju vođen kad sam tu čudesn...
Read More