Zatvara se Hard Rock Cafe Podgorica

Neki od nas su krajem 2014. godine sa oduševljenjem dočekali vijest da će se u Podgorici otvoriti globalno čuveni ugostiteljski brend Hard Rock Cafe. San koji će Crnoj Gori donijeti šmek rock 'n rolla, zabave koje se ne zaboravljaju, sa u svijetu poznatim menijem i kartom pića, ali i instrumentima na kojima su svoje hitove odsvirale neke od najvećih muzičkih zvijezda i kostimima koje su nosili na svojim nastupima širom svijeta, dogodio se 8. februara 2015. godine.

Tog dana je Hard Rock Cafe Podgorica goste dočekao sa famoznom kolekcijom memorabilija: gitarom Santane, The Kinksa, Talking Headsa, Aerosmita… bubnjarskim palicama Erika Kara (Kiss), djelovima scenske garderobe Rijane, Madone, Bjork, Eminema i Džonatana Dejvisa (Korn), Aksl Rouza (Guns'n'Roses), i sve to po protokolu kakav se poštuje u svim kafe restoranima Hard Rok kafea u 62 zemlje svijeta. 


Da, da, baš isto! 


Kao u svim zemljama svijeta gdje ovaj svjetski brend caruje, za svoj ugostiteljski objekat u Crnoj Gori izdvojio je jedan broj eksponata iz svoje najveće i najvrjednije zbirke autentičnih muzičkih uspomena na svijetu kojih posjeduje više od 86.000 komada.


Istog dana na globalnom sajtu www.hardrockcafe.com pojavila se još jedna država gdje ovaj svjetski brend ima svoj objekat i to jedini na Balkanu!


Montenegro – Hard Rock Cafe Podgorica


Tog dana je Hard Rock Cafe Podgorica otvorio impozantan objekat koji se prostire  na 800 kvadratnih metara na kojem su smješteni kafe i restoran sa 170 mjesta za sjedenje, prostranu terasu, binu za nastup bendova, kao i Rock Shop koji nudi lepezu kolekcionarskih Hard Rock Cafe proizvoda, kao što su majice, dukserice, kape, šeširi, nakiti sl. Jedinstvenog dizajna, sa logotipom, ovi proizvodi se mogu kupiti samo na ovom mjestu, što dodatno uvećava vrijednost svakog predmeta i privlači kolekcionare iz cijelog svijeta. I svi ti proizvodi imaju ispod globalno poznatog logoa, ime grada ili države gdje ste ga kupili.


Od tog datuma možemo slobodno reći da je Hard Rock Cafe u Crnoj Gori pokazao svim ugostiteljima kako to rade VELIKI i mnoge od njih podstakao da svoje usluge podignu na mnogo veći nivo.

Hard Rock Cafe je svih ovih godina organizovao impozantan broj nezaboravnih zabava, promovisao veliki broj domaćih bendova, kulturnih manifestacija, humanitarnih večeri, sponzorisao skoro sve muzičke događaje sa prizvukom na rock i još puno svega lijepog i humanog. 


Za sve ove godine, prepoznat je kao jedinstven koncept kod nas  i prepoznatljiv brend, poznat po dobroj i kvalitetnoj muzici, raznovrsnim dešavanjima, ukusnoj hrani, i naravno, izuzetno ljubaznom osoblju.


Nažalost, ovih dana je stigla vijest da se Hard Rock Cafe u Podgorici zatvara najviše iz razloga što je pandemija COVID 19 doprinijela njihovim velikim gubicima u poslovanju. Sa njim se zatvara i sve nabrojano što je ovaj brend činio i mogao još da doprinese turističkoj destinaciji kakva je Crna Gora.


Njegovim zatvaranjem gasi se jedan kosmopolitski duh koji je doprinosio cjelokupnoj turističkoj i ugostiteljskoj ponudi ne samo Podgorice već i cijele Crne Gore.


Zatvaranje Hard Rock Cafe-a se dogdilo u mnogim državama, ali ima i primjera gdje su gradske vlasti bile svjesne gubitka zatvaranjem tako velikog brenda. Samo jedan od svijetlih primjera je grad San Diego u kojem posluje Hard Rock Café od 1998. godine. Gradske vlasti San Diega, svjesne gubitka koji bi doprinijelo zatvaranje ovog svjetskog brenda su pomogle da se on održi do dan danas i prebrodi krizni period. 


Da li smo mi svjesni koliko nam znači i treba ovakav brend?

Sa ukupno 212 lokacija u 68 zemalja, uključujući 162 cafe-a, 23 hotela i 11 kazina, Hard Rock International (HRI) predstavlja jedan od najpoznatijih svjetskih kompanija. Počev od gitare Erica Claptona, Hard Rock posjeduje najveću kolekciju muzičkih memorabilija na svijetu, koja je izložena na svim Hard Rock lokacijama. Hard Rock je takođe prepoznatljiv po koncertima, modnim proizvodima i proizvodima koji su usko povezani sa muzikom, kao i nagrađivanom website-u. HRI je vlasnik globalnog znaka svih Hard Rock brendova. Kompanija posjeduje i vodi lokale u svjetskim metropolama poput Londona, Tokija, Njujorka, San Franciska, Sidneja i Dubaija. Takođe je vlasnik hotela i kazina širom svijeta. Destinacije uključuju dva najuspješnija hotel i kazino objekta u Tampi i Holivudu (Florida), oba u vlasništvu HRI majke kompanije – The Seminole Tribe of Florida, kao i druge uzbudljive lokacije kao što su Bali, Čikago, Kankun, Ibica, Las Vegas, Makao i San Dijego. Predstojeće nove Hard Rock Cafe lokacije su San Juan, Lagos i Gran Canaria u Španiji, a novi projekti uključuju Atlantu, Berlin, Daytona Beach, Dubai, Los Cabos, Tenerife, Abu Dhabi i Shenzhen i Haikou u Kini.

Autor: Ivan Jovović

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
VELJKO MANDIĆ
Previous

VELJKO MANDIĆ

Leave review
Mandić je 1979. godine na Festivalu u Puli nagrađe...
Read More
ALEKSANDAR LESO IVANOVIĆ
Next

ALEKSANDAR LESO IVANOVIĆ

Leave review
Dva dana prije smrti Aleksandar Leso Ivanović je n...
Read More