10 strategija medijske manipulacije ljudima

Kroz istoriju mediji su se pokazali vrlo efikasnim sredstvom za usmjeravanje javnog mnjenja.
Zahvaljujući medijskim manipulacijama i propagandi, stvarani su ili uništavani društveni pokreti, opravdavani su ratovi, kaljene su finansijske krize, ohrabrivane ideološke struje. Podsticanje gluposti, promovisanje osjećaja krivice, distrakcije ili konstruisanje vještačkih problema, a zatim magično rješavanje, samo su neke od ovih taktika. 

A strah? 

Strah je najjače i najjeftinije oružje za kontrolu ljudi na nižim nivoima svijesti. Kod nas se ovaj metod godinama “uspješno” koristio, nažalost koristi se i dalje! 
Noam Chomsky

Na osnovu rada jednog od najuticajnijih svjetskih intelektualaca, američkog lingviste Noama Chomskog, donosimo vam popis od deset strategija manipulacije putem medija. Iako je Chomsky ove strategije objavio prije šest godina one su i dalje i te kako aktualne i masovno se zloupotrebljavaju!
Možda vam ovih 10 strategija omogući da vidite dalje, da vidite da ste živjeli iluziju, da ste bili žrtva sistema...

1. PREUSMJERAVANJE PAŽNJE


Ključni element društvene kontrole je strategija distrakcije ili ometanja koja će odvratiti pažnju javnosti od važnih pitanja i promjena o kojima odlučuje politička i ekonomska elita, kroz tehniku kontinuiraih ometanja plasiranjem beznačajnih informacija. Strategija distrakcije je vrlo bitna i za sprečavanje javnog interesovanja za osnovna saznanja iz nauke, ekonomije, psihologije, neurobiologije i kibernetike.


“Držite pažnju javnosti daleko od stvarnih društvenih problema, okupirajte im misli pitanjima bez važnosti. Držite javnost zauzetom, zauzetom, zauzetom, tako da nema vremena za razmišljanje, vratite ih natrag na farmu među druge životinje.” - Izvod iz knjige “Tiha oružja za tihi rat”, Cody Goodfellow

 

2. STVORITI PROBLEME PA PONUDITI REŠENJE


Metoda se naziva i “problem-reakcija-rešenje.” Ova metoda stvara problem, “situaciju” koja izaziva reakcije u javnosti, nakon čega se nude rešenja kojima bi se, u normalnim okolnostima, javnost protivila.


Na primjer: Pustiti da se razvije i pojača urbano nasilje  ili dogovoriti krvave napade kako bi javnost sama zatražila nove sigurnosne zakone i pravila, iako na štetu sopstvene slobode. Ili: stvoriti ekonomsku krizu, te prihvatiti recesiju kao nužno zlo i na kraju smanjiti socijalna prava i redukovati javne službe.


3. STRATEGIJA POSTUPNOSTI PROMJENA


Natjerati javnost da prihvati neprihvatljivo, tj. primijeniti postupno prihvatanje promjena, na kap, ako treba i godinu ili više. Na ovaj su način uvedeni novi radikalni društveno-ekonomski uslovi (neoliberalizam) tokom 1980-tih i 1990-tih: privatizacija, nesigurnosti, fleksibilnost, masovna nezaposlenost – zapravo promjene koje bi izazvale revoluciju kada bi se uvele odjednom.

Karikatura Darka Drljevića

4. STRATEGIJA ODLAGANJA


Još jedan način prihvatanja nepopularnih odluka jeste njihovo predstavljanje kao “bolnih i nužnih”, kako bi se zadobila saglasnost javnosti za buduće promjene. Lakše je prihvatiti buduću žrtvu nego trenutno žrtvovanje. Prvo, jer se napor neće desiti odmah. Drugo, jer javnost ima sklonost ka očekivanju da će se sve “sjutra popraviti”, te da će se njihovo žrtvovanje vjerovatno izbjeći. To daje javnosti više vremena da se navikne na ideju promjene i da je na kraju prihvati sa rezignacijom.


5. UPOTREBA DEČIJEG JEZIKA


Većina reklama usmjerenih na širu javnost koristi govor, argumente, likove i naročito dječije intonacije, kao da se obraćaju maloj djeci ili mentalno nedovoljno razvijenm osobama. Što više žele zabluditi gledaoce, to više primjenjuju infantilne tonove.


Zašto?


“Ako se obratite osobi kao da je u dobi od 12 godina ili manje, tada će, zbog sugestije, vrlo vjerovatno odgovor ili reakcija te osobe biti lišena kritičkog osjećaja kao i u osobe od 12 godina ili mlađe.” - Izvod iz “Tiha oružja za tihi rat”

Karikatura Darka Drljevića

6. KORIŠĆENJE EMOCIJA


Zloupotreba emocija je klasična tehnika koja se koristi za izazivanje kratkog spoja u procesu razumnog prosuđivanja. Upotreba emotivnog registra omogućava pristup nesvjesnom za implementaciju i prihvatanje ideja, želja, briga, bojazni ili prinuda, ili pak indukovanje određenih ponašanja.


7. DRŽATI JAVNOST U NEZNANJU I PROSJEČNOSTI


Učiniti javnost nesposobnom da razumije tehnologije i metode koje se koriste za njihovu kontrolu i porobljavanje.
„Kvalitet obrazovanja nižih društvenih slojeva treba da bude što slabiji ili ispod prosjeka, da bi razlika između obrazovanja viših i nižih slojeva ostala nepremostiva“. - Izvod iz “Tiha oružja za tihi rat”

Karikatura Luke Lagatora

8. OHRABRIVANJE JAVNOSTI DA BUDE ZADOVOLJNA SVOJOM PROSJEČNOŠĆU


Promocija stava u javnosti da je moderno i poželjno biti glup, vulgaran i neobrazovan…


9. STVARANJE OSEĆAJA KRIVICE


Usmjeravati pojedinca da vjeruje kako je on jedini krivac za vlastitu nesreću, zbog neuspjeha svoje inteligencije, svoje nesposobnosti ili nedovoljnog truda. Dakle, umjesto pobune protiv ekonomskog sistema, pojedac ne djeluju jer samog sebe krivi za neuspjehe, što dovodi do depresivnih stanja kojem je jedina uloga spriječavanje akcije. A bez akcije nema revolucije!


10. UPOZNATI POJEDINCA BOLJE NEGO ŠTO ON POZNAJE SAMOG SEBE


Brz razvoj nauke u posljednjih 50 godina stvario je sve veću provaliju između znanja koje pojseduje prosječan čovjek i znanja koje posjeduju i koriste vladajuće elite.


Zaslugom biologije, neurobiologije i praktične psihologije, “sistem” ima pristup naprednom znanju o čovjeku i na fizičkom i na psihičkom planu. Sistem je u mogućnosti da bolje razumije običnog čovjeka nego što on poznaje sam sebe. To znači da, u većini slučajeva, sistem posjeduje više kontrole i ima veću moć nad pojedincem nego što pojedinac ima nad samih sobom.

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još