7 američkih remek-djela koja su uticala na umjetnost 20. vijeka

Ubrzo nakon završetka Drugog svjetskog rata, New York je zamijenio Pariz kao prijestonicu umjetnosti. Od tada su Sjedinjene Države imale ključnu ulogu u stvaranju modernih i postmodernih umjetničkih pokreta. Kao reakcija na evropski imperijalizam, većina američke umjetnosti nastoji osporiti tradicije evropskog umjetničkog svijeta. Mnogi su američki umjetnici doživjeli kontroverze, kao i pioniri avangardnih umjetničkih pokreta, poput apstraktnog impresionizma, pop-arta i neoekspresionizma. Njihova remek-djela prvo su kritikovana, a zatim im se javnost divila, ali svakako su oblikovala umjetnost 20. vijeka.


Danas u New Yorku radi više od 100.000 umjetnika koji se pokušavaju probiti u više od 1500 galerija, koliko broji ovaj grad. Grad je pun međunarodno slavnih i cijenjenih osoba, čija su remek -djela prepoznata u cijelom svijetu. 


Ono što je možda najzanimljivije na ovom popisu je raznolikost umjetničkih stilova ovih umjetnika. Svako od ovih remek-djela primjer je američke umjetničke inovacije. Što je još važnije, svaki je odigrao važnu, ako ne i presudnu, ulogu u razvoju glavnih umjetničkih pokreta 20. vijeka. Zajednička želja ovih umjetnika da raskinu sa evropskim tradicionalizmom i ostave vlastiti trag u svijetu što je ponekad izazvalo izuzetno ekstremne reakcije kritičara i javnosti. Međutim, oni su nesumnjivo obogatili istoriju savremene umjetnosti, pokušavajući postaviti  Sjedinjene Države kao najveću umjetničku moć svijeta.

1. Jackson Pollock - Broj 5 (1948)Ovo remek-djelo Jacksona Pollocka nesumnjivo je vrhunac njegove izuzetne karijere. Naslikao ga je 1948. godine, podudarajući se s apstraktnim ekspresionizmom i etablirajući se kao ključni saradnik pokreta. Odstupajući od tradicionalne primjene boje, Pollock je za stvaranje ove slike upotrijebio svoju danas poznatu tehniku "kapanja". Prve reakcije na ovaj rad bile su negativne, a kritičari su uporedili njegovo rukovanje bojom s "pečenim makaronima". Ipak, ono je postalo umjetnikovo najskuplje i najpoznatije djelo! 

2. Andy Warhol - Osam Elvisa (1963)Ova slika sadrži osam slika Elvisa Prislija koje se preklapaju, sitoštampane na srebrnoj podlozi. Ovo djelo uključuje sve karakteristične elemente umjetničkog djela Warhola, vodeće figure u važnom Pop Art pokretu. Doista, koristi fascinaciju slavnim osobama, ponavljanje slike i upečatljivu uporabu boja. Ova slika nije masovno proizvedena kao većina umjetnikovih djela. Naprotiv, poznat je po svojoj nedostižnosti... Originalno djelo “Osam Elvisa” nije viđeno u javnosti od 60 –ih godina prošlog vijeka i njegov vlasnik je nepoznat i dan danas.

3. Jean-Michel Basquiat - Bez naslova (1982)Ova je slika amblematično djelo umjetnika Jean-Michela Basquiat-a , pionira neoekspresionizma i umjetničkog bruta. Stil ovog djela reprezentativan je za Basquiatov stil, posebno kroz nasilje koje iz njega proizlazi. Kao i većina njegovih djela, “Untitled” predstavlja morbidne i jezive aspekte. Osjećamo opipljivu tjeskobu ove bezube lobanje i haos slova ispisanih na slici. Kako god, kritičari smatraju da je ovo djelo jedno od njegovih najboljih zbog svog intenziteta.

4. Shepard Fairey - NADA (2008)Shepard Fairey, poznat pod pseudonimom Obey, međunarodnu je slavu stekao 2008. Tada je stvorio plakat za predsjedničku kampanju u SAD -u. Ovaj plakat sadrži stiliziranu sliku Baracka Obame, ispod koje možemo pročitati riječ "nada" velikim slovima. Ovo je djelo važno sa umjetničkog gledišta jer miješa kultnu sliku pop umjetnosti Andyja Warhola s ruskim konstruktivizmom Aleksandra Rodčenka. No, ona je takođe imala veliki utjecaj na samu političku kampanju! Obama je lično zahvalio Obeyu na njegovom izboru i pozitivnom odjeku njegovih plakata. Inače, Obey se smatra najpoznatijim američkim uličnim umjetnikom današnjice. 

5. Grant Wood - Američka gotika (1930)Ovo djelo jedno je od najprepoznatljivijih na ovom popisu. Njegova slava dolazi od mnogih parodija pop kulture koje su popularizovali djelo. “Američka gotika” je  ključno djelo američkog pokreta realizma. Predstavlja ženu zabrinutog izgleda i muškarca strogog izgleda ispred njihovog atipičnog doma na "srednjem zapadu". Strukturna dubina slike i vrlo detaljan i uglađen stil subjekata uvijek očaraju gledaoca. Uticaj koji je izvršio na popularnu kulturu uzdigao ju je u rang remek -djela.

6. Izbrisani de Kooningov crtež Roberta Rauschenberga (1953)Djelo Roberta Rauschenberga iz 1953. “Erased de Kooning Drawing”, izuzetan je primjer neo-dadaističkog konceptualnog rada. Sam princip ovog pokreta je da je kreativni proces glavni aspekt umjetničkog djela. Da bi stvorio svoje remek-djelo, Rauschenberg je zatražio crtež od Williama de Kooninga s namjerom da ga izbriše. Međutim, Kooningov dizajn bio je vrlo razrađen, a Rauschenbergu je trebalo više od mjesec dana da ga izbriše različitim postupcima. Ovo remek-djelo sa 6 ruku značajno je jer je utrlo put neo-dadaizmu i uključilo mnoge važne umjetnike. 

7. Keith Haring - Najbolji prijatelji (1990)Keith Haring poznat je po svojim dječjim grafitima sa stilizovanim obrisima. Njegov uspon uspjeha poklopio se s rastućom popularnošću kulture grafita u New Yorku 1980-ih. Njegovi se murali, i šareni i velikih razmjera, često bave društvenim i političkim temama. Na primjer, zauzeo je stav u borbi protiv aparthejda , o drogama, AIDS -ovoj krizi ili odbrani homoseksualnosti. Djelo Najbolji prijatelji još je jedan primjer njegovog aktivizma kroz umjetnost. Umjetnik je 1990. godine stvorio i poklonio djelo dobrotvornoj organizaciji Best Friends, koja djeluje na međunarodnoj podršci osobama s invaliditetom i smetnjama u razvoju.

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Miroslav Krleža – Na rubu pameti
Previous

Miroslav Krleža – Na rubu pameti

Leave review
Odlomak iz romana Na rubu pameti, Miroslava Krleže...
Read More
Next

"Drugi svijet" Milisava Rosića

Leave review
ZAPIS Bijela svitanja Tužna jutra sjećanja Izbrisa...
Read More