'Afgan Girl' - najpoznatija fotografija na svijetu

Steve McCurry (1950) je legenda u svijetu fotografije, jedan od najpriznatijih fotografa svih vremena.
Prije tačno 35 godina, tačnije novembra 1984. godine izradio je kultnu fotografiju 12-ogodišnje djevojčice iz Avganistana, nevjerovatno zelenih očiju, koju je magazin National Geographic proglasio za najpoznatiju fotografiju u istoriji tog časopisa. 

Fotografija 'Afgan Girl' je ugledala svjetlost dana na naslovnoj strani tog časopisa 1985. godine i otvorila mu vrata najprestižnije agencije na svijetu – ”Magnum”!

 

Godine 1984. tokom sovjetske okupacije Avganistana Steve McCurry fotograf magazina National Geographic, radi na priči o avganistanskoj izbjegličkoj krizi.
U šatorima izbjegličkog kampa Nasir Bagh organizovana je škola. Steve McCurry ulazi u šator, gdje se nalaze djevojčice ispod 13 godina koje ne moraju nositi burku, lica su im otkrivena, uočivši priliku Steve je brzo reagovao i na Kodachrome slide filmu, snima legendarnu fotografiju.

Zbog brzine kojom se sve događalo Steve nije zabilježio djevojčino ime. Fotografija se pojavljuje na naslovnici novembarskog izdanja magazina National Geographic iz 1985. godine, pod naslovom 'Afgan Girl'.

Lice okruženo crvenim šalom koje prodornim pogledom zelenih očiju gleda direktno u aparat, preko noći je postalo simbolom sukoba u Avganistanu i ambasadorom svih izbjeglica u svijetu. Slika je postala najprepoznatljivijom fotografijom u istoriji magazina National Geographic, a Stive, sa tada 34 godine postaje najpoznatiji fotograf na svijetu. 

 

Ime joj je bilo Sharbat Gula – ali to je otkriveno tek nakon 17 godina. 

 

Dugo godina Steve McCurry pokušava pronaći djevojku, ali bez uspjeha. Gula se udala krajem osamdesetih i 1992. vratila u Avganistan. Tamo su na vlasti bili Talibani koji su zemlju zatvorili u izolaciju. Tek 2001. godine nakon što je njihov režim svrgnut sa vlasti National Geographic je organizovao potragu za djevojkom .

Ekipa National Geographica je januara 2002. došla do saznanja da je predviđeno zatvaranje izbjegličkog kampa Nasir Bagh pa su požurili pronaći osobe koje bi nešto mogle znati o djevojci sa slike. Potraga nije bila jednostavna jer je mnogo žena tvrdilo da su one osoba sa slike, kao što se i mnoštvo muškaraca lažno predstavljalo njenim suprugom.

 

Djevojka je konačno pronađena u zabačenoj regiji u planinama Tora Bore, a njen je identitet potvrđen biometrijskim mjerenjem. Gula se vrlo jasno sjećala trenutka kad je nastala fotografija - uostalom to je bilo prvi i zadnji put da ju je neko fotografisao. 

 

Nažalost simbolika fotografije i svjetska slava koju joj je ona donijela do nje nisu nikada doprli. 

Steve McCurry rođen je 1950. godine u Pensilvaniji. Iako je želio da studira režiju, diplomirao je na pozorišnoj umjetnosti. Za fotografiju se zainteresovao radeći za školski list, a nakon dvije godine otišao je u Indiju na nekoliko nedjelja i ostao dvije godine.

Tamo je i započela njegova karijera kada je, prerušen u lokalnu odjeću, prešao granicu Pakistana i jedini snimio dešavanja u pobunjenicima kontrolisanom Avganistanu baš pred sovjetsku invaziju, nakon koje nijedan novinar sa Zapada nije mogao ući. 

Te fotografije objavljene su širom svijeta i donijele su mu prestižnu nagradu ”Robert Capa Gold Medal”. 


Tokom dugogodišnje karijere snimio je brojne konflikte širom svijeta: Iransko-irački rat, Libanski civilni rat, Kambodžanski civilni rat, Rat u Zalivu, Avganistanski civilni rat… 
Stalni je saradnik časopisa National Geographic, a fotografije su mu objavljivane u svim vodećim svjetskim časopisima. Dobitnik je najprestižnijih nagrada i autor brojnih izložbi.

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Ksenija Vujović Tošić - prva žena akademski slikar u Crnoj Gori
Previous

Ksenija Vujović Tošić - prva žena akademski slikar u Crnoj Gori

Leave review
Njena poslednja retrospektivna izložba je održana ...
Read More
Muzej Ermitaž - Sankt Peterburg
Next

Muzej Ermitaž - Sankt Peterburg

Leave review
Interesantno je da muzej još od 1764. upošljava m...
Read More