ALAN FORD

Alan Ford je italijanski strip koji su kreirali Max Bunker (Luciano Secchi) i Magnus (Roberto Raviola), 1969. godine.
Strip je satirična priča o klasičnim tajnim agentima koja je praćena nadrealizmom, crnim humorom i zlobnim referencama koje su vezane za realnost zapadnog društva. Iako je postao široko popularan u Italiji ubrzo nakon svog početnog izdanja, ostao je relativno nepoznat van Italije.
Francuska, Danska i Brazilska izdanja su brzo podbacila, što i ne čudi jer su u romanu, podsmijehu izvrgavana društva kojima su i same te države pripadale.


U SFR Jugoslaviji roman postiže ogroman uspjeh gdje postaje i ostaje jedan od najpopularnijih stripova na njenim prostorima.
Iako se inicijalna radnja u prvih nekoliko epizoda razvija oko agenta po imenu Alan Ford, on je kasnije samo jedan od centralne grupe karaktera Grupe TNT.


Grupa TNT je ime grupe tajnih agenata koji posluju iz prodavnice cvijeća u Njujorku, SAD, koju oni koriste kao paravan za izvođenje svojih zadataka. Oni su nesposobni i lijeni, ali takođe i inteligentni i lukavi, naročito kada to odgovara njihovim ličnim interesima. Međutim, glavni predvodnik grupe je čelični metuzalem po imenu Broj 1, koga iz strahopoštovanja članovi grupe zovu "njegova visost". Godine njegove starosti se provlače kao misterija kroz kompletan serijal, dozvoljavajući čitaocu da na osnovu njegovih priča sam stekne predstavu o njegovom životnom vijeku. Velika cicija, uvjek "gladan novca" koji konstantno uzima za pružanje usluga od strane svoje grupe, on svoje članove konstantno drži u besparici i na ivici egzistencije vođen krilaticom koju su oni na njegov predlog sami usvojili, a koja glasi "sve za jednog a jedan za sve."

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Ako bude Crne Gore biće i slova
Previous

Ako bude Crne Gore biće i slova

Leave review
U zimu 1493. započeto je, a 4. januara 1494. godin...
Read More
TITOV SPOMENIK - Mexico City
Next

TITOV SPOMENIK - Mexico City

Leave review
Usred meksičke prijestonice, na malom trgu u aveni...
Read More