Alfred Hičkok - Psiho

Alfred Hičkok (13. avgust 1899 — 29. april 1980)

U karijeri dugoj šest decenija režirao je preko 50 filmova a svojom originalnošću i vizionarstvom uticao je na velik broj filmskih reditelja, producenata i glumaca.

Obzirom da je manje - više sve poznato o ovom filmskom geniju prenosimo vam neke zanimljive činjenice o stvaranju njegovog po mnogima najboljeg ostvarenja, filmu "Psiho".
Snimljen kao niskobudžetni, film je autora veoma brzo učinio izuzetno bogatim, a u istoriji umjetnosti ostao zabilježen kao Hičkokovo djelo sa najvećom zaradom.

Film je zasnovan na romanu koji je inspirisan pravim ubicom i morbidnim psihopatom – Edom Geinom. Kako bi nadomjestio nedostatak preminule majke, on je pravio odjeću od kože svojih žrtava.
Autor romana je Robert Bloš, dok je Hičkok kupio sve kopije romana da publika ne bi unaprijed saznala što će se dogoditi na kraju filma. Prvog dana snimanja natjerao je sve članove ekipe da podignu desnu ruku i zakunu se da neće odati nijedan detalj priče. 
Čuvena scena ubistva pod tušem od samo 45. sekundi snimana je sedam dana iz 77 različitih uglova, i to više od 50 puta. 
Vještačka krv korišćena u ovoj sceni bio je zapravo sirup od čokolade, koji se po svojoj gustini i intenzitetu nijanse odlično pokazao na crno-bijelom filmu.
Jedan od razloga zašto se u ekspanziji filma u boji Hičkok odlučio da snima crno-bijeli „Psiho“ jeste to što se bojao da bi u koloru film bio „previše krvav“.
Poznat po tome da je volio da se pojavi u svojim filmovima, Hičkok je u "Psihu" bio čovjek sa kaubojskim šeširom a pojavio se na sam početak filma, jer nije želio da publika odvraća pažnju od radnje dok traži njegov lik na ekranu.
Inače Hičkok se pojavio u 37. svojih ostvarenja.
Za ovaj film je izgrađen najveći scenografski set u produkciji kuće Paramaunt pa je svaka scena snimana u studiju.
U Psihu su glavne zvijezde Entoni Perkins i Dženet Li. 
Ovo je najuspješniji Hičkokov film, sa zaradom od 32 miliona dolara, otkada je pušten u promet 16. juna 1960. godine.
Film „Psiho“ je trebalo da bude prikazan na američkoj televiziji u jesen 1966. godine. Ali prije samog emitovanja Valeri Persi, ćerka američkog senatora, nasmrt je izbodena u svom domu, i ovo ubistvo do danas nije riješeno. Cijela zemlja bila je šokirana, pa je televizija odlučila da odloži emitovanje. „Psiho“ je prvi put prikazan TV publici tek četiri godine kasnije.

"Volt Dizni je odbio da mi dozvoli da snimam u Diznilendu jer sam autor onog odvratnog filma „Psiho“. - Alfred Hičkok

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
ANDY WARHOL
Previous

ANDY WARHOL

Leave review
ANDY WARHOL (1928 -1987) slikar, režiser, publicis...
Read More
Woody Allen
Next

Woody Allen

Leave review
Woody Allen, američki režiser, pisac i glumac, jed...
Read More