Andrea Bočeli

Malo je ljudi koji i ako ne prate klasičnu muziku, da nisu čuli za ime slavnog italijanskog tenora Andrea Bočelija.
Rođen je 22. septembra 1958. godine nedaleko od Pize. I ako su ljekari njegovoj majci tokom trudnoće rekli da pobaci jer će se dijete roditi s nekom vrstom invaliditeta, ona za to nije htjela da čuje.


Od rođenja je imao problema s očima zbog urođenog glaukoma. Godine 1970.,u 12 godini, nakon povrede na fudbalskoj utakmici potpuno je izgubio vid.


Bočeli je, u ruralnom okruženju svog toksanskog zavičaja, uvijek bio okružen muzikom. Iako je od ranih godina nastupao i osvajao nagrade na pjevačkim konkursima, Bočeli je upisao pravni fakultet u Pizi. 


Kao student često je nastupao po barovima, pjevajući hitove: Aznavura, Sinatre, Edit Pjaf... 
Saznavši da će njegov idol Franko Koreli držati master klas u Torinu, Bočeli napušta studije prava da bi nastavio sa vokalnim usavršavanjem. Franko Koreli je odmah prihvatio da podučava Bočelija, otkrivši u njemu veliki potencijal prirodnog dara.


Početak karijere odigrao se 1992. godine kada se Bočeli javio na audiciju koju je organizovao čuveni italijanski pjevač Cukero u potrazi za tenorom koji bi načinio demo snimak za duet „Miserere“ sa Lučanom Pavarotijem. Pavaroti je bio očaran talentom Andrea Bočelija. 


Uslijedili su angažmani kompanije Sugar, jedne od najvećih italijanskih muzičkih firmi, za nastup na čuvenom festivalu „Sanremo“ 1993. odakle pažnja medija raste vrtoglavo. 


Nižu se uspjesi, među kojima je internacionalnu slavu pobrao album „Romansa“.

Paralelno sa karijerom u oblasti popularne muzike, Bočeli niže uspjehe i na polju operske umjetnosti. Prvi operski nastup imao je 1994. godine, u Verdijevoj operi „Ledi Magbet“.


Iza sebe ima dva "uspješna braka" i troje djece. Razvodom od prve supruge (Erica Cenzatti) Andrea je ostao u izvanrednim odnosima sa njom pa joj je kupio kuću odmah pored svoje, gdje ona živi sa njihova dva sina. Nakon 15 godina sklapa brak sa Veronikom Berti koja je 20 godina mlađa od njega a 2012. godine dobija sa njom djevojčicu po imenu Virginija. Interesantno je da ga mediji često snime u javnosti sa obije žene i sa svo troje djece skupa.


Andrea Bočeli je do sada prodao preko 55 miliona ploča širom svijeta!

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Etta James
Previous

Etta James

Leave review
Jedan od najboljih ženskih vokala u popularnoj muz...
Read More
Vojo Stanić o Ivu Andriću
Next

Vojo Stanić o Ivu Andriću

Leave review
Na ovoj lijepoj fotografiji su nobelovac Ivo Andić...
Read More