ANDY WARHOL

ANDY WARHOL (1928 -1987) slikar, režiser, publicista, glumac i najveća figura POP-ART-a, jedna je od najintrigantnijih ličnosti u svijetu umjetnosti.

On je intrigirao svojim djelima, muzikom i filmovima, ali i privatnim životom. Vjerovao je u to da svako od nas ima svojih petnaest minuta slave i da je u životu sve dozvoljeno. "Sve, baš sve je dopušteno i to treba iskoristiti". 
Andy Warhol Museum u Pittsbughu je najveći muzej posvećen samo jednom umjetniku. Čuva zbirku sa više od 12.000 umjetničkih predmeta.

Rano je pokazao svoj talenat za umjetnost i studirao je dizajn na univerzitetu u Pitsburgu. Godine 1949. preselio se u Njujork i počeo je uspješnu karijeru u jednom magazinu, baveći se ilustracijom i oglasima. 
Postao je poznat po svojim neobaveznim potezima pri crtanju cipela. Tokom 1960.-ih Vorhol je od ilustratora postao jedan od najpoznatijih umjetnika Amerike. 
Tokom ove decenije Vorhol je počeo da slika poznate američke proizvode, kao sto je Coca-cola, kao i poznate popularne ikone Merlin Monro, i Elizabet Tejlor a njegov čuveni portret Mao Cedunga napravljen je 1973. 
Godine 1963. osnovao je atelje „The Factory“ i oko sebe je skupio slikare, pisce, muzičare i poznate andergraund ličnosti. Počeo je da se bavi štampom na tkanini – sitotiskom i slike je radio u serijama, postižući time ne samo da se bavi umjetnošću - masovne proizvodnje, već i da sama umetnost postaje masovni produkt. 
Vorhol je bio toliko uspješan kao komercijalni ilustrator, da ga niko nije shvatao kao umjetnika. Počeo je da promišlja odnos između komercijalne umjetnosti i umjetnosti i umjesto da ih vidi kao suprotnosti (što je bio slučaj sa ostalim umjetnicima) počeo je da ih spaja stvarajući pop-art. 
Vorhol je radio u mnogim medijima – slikarstvo, fotografija, crtež i skulptura. Pored toga, pravio je i filmove. Između 1963. i 1968. snimio je preko 60 filmova. 
Njegov najpopularniji film koji je dobio i najbolje kritike je Chelsea Girls. 
Warhol je dizajnirao omote za dva albuma The Rolling Stones: Sticky Fingers (1971) i Love You Live (1977) a uradio je i nekoliko portreta Mick Jaggera. Takođe je dizajnirao omot za Lennonov album Menlove Avenue, koji je posthumno izdat 1986. godine sa kojim je bio veliki prijatelj kao i sa Bob Dilanom.
Tokom 50-ih objavio je samostalno nekoliko knjiga, a od kasnijih 1960-ih „piše“ nekoliko knjiga koje su bile komercijalno objavljivane:
Moramo priznati da je Vorhol načinio revoluciju u umjetnosti a njegov rad je bio kontroverzan i popularan. Ovo je samo kratak osvrt na ovog velikog umjetnika!

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Jelena Petrović Njegoš (Elena di Savoia)
Previous

Jelena Petrović Njegoš (Elena di Savoia)

Leave review
Jelena Petrović Njegoš (it. Elena del Montenegro, ...
Read More
Alfred Hičkok - Psiho
Next

Alfred Hičkok - Psiho

Leave review
Alfred Hičkok (13. avgust 1899 — 29. april 1980) ...
Read More