Concha Buika

Concha Buika čuvena španska kantautorka afričkog porijekla jedna je od najistaknutijih world music umjetnika, zahvaljujući specifičnom glasu, harizmi i snažnoj pojavi, kao nekad Nina Simon ili Cesaria Evora.

Rođena kao María Concepción Balboa u Palma de Majorki kao dijete afričkih roditelja, nakon teškog djetinjstva preselila u London bez cilja, bez novca, a čak nije ni govorila engleski; u vrijeme kada nije znala gdje da se stacionira, ali je znala da je moguće da preživi bilo gdje, radeći najteže poslove.
Nakon što se iz Londona vratila u Majorku, koja je bila prepuna njemačkih turista, počela je da nastupa sa lokalnim grupama i prilagođavala afričke pjesme iz svog djetinjstva zvucima flamenka. Nakon što su je turisti zapazili, dobila je ponudu da pjeva u Las Vegasu, najviše zahvaljujući fizičkim i vokalnim sličnostima sa Tinom Tarner.
Godine 2000, zajedno sa pijanistom Jakobom Suredom, izdala je album Mestizüo. Njen prvi samostalni album, Buika, objavljen je 2005. godine i skreće pažnju na njen izuzetan glas.
Drugi album, Mi Niña Lola izdat je 2006. godine i sadržavao je tradicionalne španske kopla pjesme i flamenko ritmove. Godine 2009, sarađuje sa pop zvijezdom Neli Furtado na pjesmi Fuerte, koje je snimljena na španskom albumu Furtadove.
Tokom godina Buika je sarađivala sa nekim od najboljih muzičara svijeta, kao što su Anoushka Shankar, Seal, Nelly Furtado, Pat Metheny i Chick Corea, a među najupečatljivijima je rad sa kultnim španskim režiserom Pablom Almodovarom na filmu “La Piel Que Habito”.

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Statua Majke Rusije
Previous

Statua Majke Rusije

Leave review
Statua Majke Rusije, koja se takođe naziva i “Majk...
Read More
Rodenov
Next

Rodenov "poljubac"

Leave review
Francuski vajar Ogist Roden je izvršio revoluciju ...
Read More