Čuveni logo grupe "The Rolling Stones"

Čuveni logo grupe "The Rolling Stones"- "Tongue and Lip Design" dizajnirao je John Pasche 1971.g. i prvi put se pojavljuje na albumu Sticky Fingers.
Džon Paš je još uvjek bio na Kraljevskoj akademiji umjetnosti u Londonu kada ga je posjetio menadžer Stonsa kako bi se dogovorili oko izrade plakata za njihovu predstojeću evropsku turneju.


Ubrzo ga je posjetio I Mik Džeger lično!

Razlog ove posjete je bila izrada logoa koji bi trebao da se nadje na ploči. Polazna tačka u vezi dizajna za logo je bila slika boginje Kali koja ima isplažen jezik.

Džon je dobio honorar od 50 funti i rok od nedjelju dana da “završi posao”, dvije godine kasnije nagrađen je sa 200 funti zbog uspjeha koji je logo postigao.

Kako je kasnije rekao inspiraciju za legendarni znak je našao u samom Mik Džegeru, “Lice u lice sa njim, prva stvar koju primijetite je veličina njegovih usana i njegova usta”.


Ovaj simbol Stonesa je savršen spoj Džegerovih usana i bunta, njegove seksualnosti na sceni, a tu je naravno i Kali, boginja vječne energije.


Ovo remek-djelo je prvi put ugledalo svjetlost dana na unutrašnjosti albuma “Sticky fingers” 1971. godine. To je bio prvi album sa njihovom oznakom, “Tongue and Lip” (jezik I usne), dok je omot istoimenog albuma dizajnirao Andy Warhol, legendarni umjetnik koji je okrenuo svijet moderne umjetnosti naopako. 


2008. godine Viktorija i Albert muzej u Londonu otkupio je original "usana" za logo grupe "Rolling Stones” na aukciji u Sjedinjenim Državama za 92.500 dolara (51.375 funti).
Viktorija Broks, koja vodi zbirku pozorišnih i izvođačkih rekvizita, navela je da je novi eksponat "jedan od prvih primjera “brendiranja” neke grupe" i da je "bez sumnje to najpoznatiji logo u svijetu roka".* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Jean-Paul Belmondo
Previous

Jean-Paul Belmondo

Leave review
Jean-Paul Belmondo (1933.) francuski filmski i poz...
Read More
Mauzolej Vladike Danila na Orlovom kršu
Next

Mauzolej Vladike Danila na Orlovom kršu

Leave review
Na orlovom kršu, brežuljku koji se uzdiže i domini...
Read More