Daniel Cordier - odlazak kralja umjetnosti

Daniel Cordier (1920 - 2020) je poznati francuski galerista, istoričar umjetnosti i jedan od najpoznatijih svjetskih kolekcionara umjetnosti, koji će ostati upamćen kao najveći donator umjetnosti ikad poklonjenih Francuskoj.


Cordier je bio veliki prijatelj sa Dadom Đurićem, njegov prvi galerista i organizator niza izložbi. Impozantnu kolekciju od 65  Dadovih djela, Cordier 1989. godine poklanja francuskom nacionalnom centru umjetnosti i kulture "Georges Pompidou" u Parizu. U svojoj knjizi “Osam godina agitacije”(Huit ans d'agitation) izdate 1964. godine povodom posljednje izložbe u Galeriji Daniel Cordier, objavljuje tekst o poznanstvu sa Dadom i njegovim djelima. 

Daniel Cordier u Parizu 1945.

Daniela Cordiera je život vodio kroz različite svjetove poput francuskog Otpora, tajne službe i likovne umjetnosti. I ako je njegova biografija do ulaska u svijet umjetnosti izuzetnu zanimljiva, mi ćemo se osvrnuti na njegovu ulogu i nesebičan doprinos umjetnosti.


Malo je poznato za njegovo predratno interesovanje za umjetnost: kao mladić težio je da bude umjetnik, crtao je političke crtane filmove i imao je izvanrednu kolekciju djela koja su uključivala Picassa, Renoira, Delacroixa, Van Gogha i Soutinea. Stoga se odlučio registrovati kao slikar i trgovac umjetninama idući tako daleko da je tokom rata 1943. organizovao izložbu na jugu Francuske. Otvorena je pod nazivom "Maîtres modernes", a prikazana su djela Bonnarda, Degas, Dufy, De Chirico, Kisling, Matisse, Rouault, Severini i Utrillo. 


Nakon oslobođenja Francuske 1944., Daniel Cordier odlučio je nastaviti karijeru u svijetu umjetnosti pa je brzo prešao put od entuzijaste do kolekcionara.


Deset godina kasnije, 1956. godine, otvorio je vlastitu galeriju u ulici Duras, pored Galerie Charpentier (u kojoj je danas sjedište poznate aukcijske kuće Sotheby's France). Nakon toga brzo su uslijedila otvaranja filijala u Frankfurtu 1958., zatim u New Yorku 1960. u partnerstvu sa trgovcem umjetninama Michaelom Warrenom i diplomatom Arneom Ekströmom.

Galerija Daniel Cordier 1964.

Sljedećih osam godina Cordier je smatran galeristom istaknutih umjetnika svoga doba: Jean Dubuffet, Henri Michaux, Hans Bellmer, Dado Djurić, Matta, Bernard Réquichot, Jean Dewasne i Julius Bissier.
Nikada nije prestao loviti energične umjetnike i postao je prvi koji je u Parizu pokazao djela Enrica Baja, Manola Millaresa, Roberta Rauschenberga i Louise Nevelson.


Kada je 1964. zatvorio galeriju, fokusirao se na kolekcionarstvo i pisanje, objavivši biografiju svog nekadašnjeg mentora Jeana Moulina 1970-ih i nagrađivani, najprodavaniji roman Alias Caracalla, temeljen na njegovim aktivnostima kao član otpora tokom Drugog svjetskog rata.

Daniel Cordier 2016.

Cordier je takođe stajao iza jedne od najvećih donacija umjetnosti ikad poklonjenih Francuskoj. Kao osnivač Centra Pompidu, njegove sukcesivne donacije obogatile su Musée National d’art Moderne s više od 1000 predmeta i savremenih umjetničkih djela.


Daniel Cordier i Dado

Daniel Cordier i Dado 1964.

Po dolasku u Pariz 15. avgusta 1956. godine, Dado Đurić radi litografije u jednom pariškom ateljeu gdje upoznaje poznatog francuskog slikara, grafičara i vajara Jean Dubuffeta (1901 – 1985). Ubrzo, Dubuffet i Egon Kalinovski upoznaju Dada sa Cordierom koji postaje glavni prodavac Dadovih radova i pomaže mu u uspostavljanju međunarodne reputacije.


Tada započinje velika Dadova umjetnička avantura. Cordier mu nudi atelje u Parizu kako bi mogao bolje slikati. Međutim, Dado se osjeća loše u velikom grada, traži više mira za stvaranje, nakon čega mu Daniel Cordier predlaže da za simboličnu svotu kupi stari mlin koji posjeduje u Hérouvalu, gdje Dado nalazi svoj mir. 


Daniel Cordier 1958. u svojoj galeriji organizuje samostalnu izložbu Dada Djurića koja je ostvarla veliki uspjeh. U istoj galeriji Dado izlaže 1961. godine.


1964. Dado je treći i posljednji put izlagao u Galeriji Cordier u Parizu, koja je ubrzo najavila svoje zatvaranje.

Cordier u svojoj knjizi “Osam godina agitacije” (Huit ans d'agitation) izdate 1964. godine povodom posljednje izložbe u Galeriji Daniel Cordier, objavljuje tekst o poznanstvu sa Dadom i njegovim djelima.  Tekst možete pročitati ovdje!


1989. godine prilikom Dadove izložbe u francuskom nacionalnom centru umjetnosti i kulture "Georges Pompidou" u Parizu, Dadu je odata posebna čast i poseban prostor đe su stalno izložena njegova djela. Tom prilikom Daniel Cordier ovom čuvenom centru poklanja čak 65. Dadovih djela iz svoje kolekcije. Dado je i sam ovom prestižnom muzeju nebrojeno puta poklanjao svoje radove a u posjedu muzeja je 163. Dadova djela.


Ivan Jovović

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još
Hernan Cattaneo - El Maestro
Previous

Hernan Cattaneo - El Maestro

Leave review
Hernan Cattaneo je u Crnoj Gori nastupao više puta...
Read More
LOVE coOPERAtion - Emilija Minić
Next

LOVE coOPERAtion - Emilija Minić

Leave review
završila čuveni konzervatorijum "Đuzepe Verdi" u M...
Read More