Divlji konji Las Colinasa - skulptura

Jednu od najvećih konjičkih skulptura na svijetu, Mustanzi iz Las Kolinasa naručio je 1976. godine biznismen Ben Karpenter, koji je krajem šezdesetih godina prošlog vijeka pretvorio svoj ranč u stambeno-poslovni dio grada Las Kolinas.

Ova skulptura je postavljena 1984. godine na trgu Vilijams u centru grada Las Kolinas, u Irvingu u Teksasu a djelo je umjetnika Roberta Glena. 

Rob je rođen 1940. godine u Najrobiju u Keniji. Njegov život bio je ispunjen avanturama u afričkoj pustinji. Posljednjih 25 godina živi i radi u nacionalnom parku Ruaha, Tanzanija.

Njegova sposobnost da zabilježi suštinu i kretanje svojih skulptura životinja rezultat je cjeloživotnog proučavanja anatomije, kao i njegovog insistiranja na radu od živih subjekata, a ne na fotografijama.

Bronzana realistička skulptura Mustanzi iz Las Kolinasa prikazuje grupu od devet divljih konja, mustanga koja galopira preko vodotoka sa fontanama stvarajući efekat kao da su u galopu kroz vodu. Ovi mustanzi su istorijski vezani za razvoj američke države Teksas. Oni predstavljaju energiju, inicijativu i slobodan način života koji su bili veoma značajni za razvoj ove države.

Oni nisu samo jedna od najvećih konjičkih skulptura na svijetu, već su 2012. godine proglašeni za najbolju javnu skulpturu na svijetu! Američko udruženje pejzažnih arhitekata ovu skulpturu je okitila nagradom nacionalne časti. 

Pored skulpture Mustanzi iz Las Kolinasa nalazi se istoimeni muzej, koji je posvećen ovoj skulpturi, kao i zanimljivoj priči o osam godina rada umjetnika Roberta Glena na njoj. Kratak film koji posjetioci mogu da pogledaju u muzeju prikazuje koliko je vremena i truda Robert Glen uložio u izradu skulpture. Prije početka stvarnog procesa vajanja istraživao je porijeklo i istoriju mustanga. 

* Prenošenje i dijeljenje sadržaja sa portala Art Montenegro na druge medije (portale, sajtove, štampana izdanja...) dozvoljeno je samo uz odobrenje uredništva. Po odobrenju sadržaj je moguće dijeliti samo u cjelini, bez modifikovanja teksta uz napomenu da je sadržaj preuzet sa portala Art Montenegro i uz direktan link ka tekstu.

 

Podijeli ovaj članak
Pročitajte još